Ga terug
+ servings
Zelfgemaakte kerststol
Recept afdrukken
No ratings yet

Kerststol

Zelfgemaakte Kerststol is goed te doen en zeg nou zelf, dat maakt het ontbijt toch zoveel feestelijker?
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Rijstijd1 uur 30 minuten
Totale tijd2 uur 40 minuten
Gang: brunch, lunch, ontbijt
Keuken: Hollands
Trefwoord: amandelspijs, brood, brood bakken, homemade, kerst, kerstontbijt, kerststol, krentenbrood, recept, zelfgemaakt
Porties: 1 brood (groot formaat)

Equipment

  • elektrische (hand)mixer met deeghaken
  • schone theedoek
  • deegroller

Ingrediënten

Krentenbrood

  • 350 g bloem
  • 3 el witte basterdsuiker
  • 1 tl koek- en speculaaskruiden
  • 1 zakje instant gist - 7 g
  • 1 ei
  • 150 ml lauwwarme melk
  • 75 g gesmolten boter + extra
  • snuf zout
  • 150 g krenten
  • 150 g rozijnen

Amandelspijs

  • 300 g amandelspijs
  • 1 ei

Toppings

  • 50 g gesmolten boter
  • 50 g geschaafde amandelen
  • poedersuiker

Instructies

  • Doe alle ingrediënten voor het krentenbrood bij elkaar in een kom en kneed het geheel in 10 minuten tot een soepel deeg.
  • Vorm een bal van het deeg en leg deze in een licht ingevette kom. Dek de kom af met een theedoek en laat het deeg 45 minuten rijzen.
  • Prak ondertussen de amandelspijs samen met het ei fijn.
  • Rol na 45 minuten het brooddeeg uit tot een ovalen plak van ong. 1/2-1 cm dik.
  • Verdeel de amandelspijs in een staaf over één helft van het deeg.
  • Vouw de andere kant van het deeg over de amandelspijs en knijp de randen goed dicht.
  • Leg de kerststol op een met bakpapier beklede bakplaat en dek het brood af met een theedoek. Laat nog eens 45 minuten rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 180℃ boven- en onderwarmte.
  • Smeer de hele bovenkant van de kerststol in met gesmolten boter en verdeel hier de geschaafde amandelen overheen.
  • Bak de kerststol in het midden van de oven in 40 minuten gaar. Hou de bovenkant van het brood goed in de gaten. Als deze te donker wordt kun je het brood losjes afdekken met aluminiumfolie.
  • Laat het brood na het bakken afkoelen en strooi er daarna poedersuiker overheen.