Ga terug
zelf sushi maken
Recept afdrukken
4 van 1 stem

Zelf sushi maken

Je kan thuis heel makkelijk sushi zelf maken met het sushi-pakket van AH.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd35 minuten
Totale tijd55 minuten
Gang: bijgerecht, borrelhapje, hoofdgerecht, lunch
Keuken: Japans
Trefwoord: do it yourself, how-to, rijst, sushi, vis, zelf maken

Ingrediënten

  • 1 sushikit AH
  • 50 g gerookte zalm in reepjes
  • 1 st lenteui in reepjes
  • 50 g hollandse garnalen
  • 1 kwart komkommer in reepjes
  • 2 eieren (omelet) in reepjes

Instructies

  • Als eerste moet je de zakjes rijst koken. De rijst laat je gewoon in de zakjes zitten en deze doe je vervolgens in kokend water. Laat de rijst voor ongeveer 17 minuten koken voordat je de zakjes uit de pan haalt. Even goed af laten koelen en daarna kun je de rijst in een kom doen. Zorg ervoor dat er niet teveel water meekomt, zeef de rijst desnoods. Voeg vervolgens de rijst-azijn toe en meng het geheel goed door, je rijst wordt hier kleverig van.
  • Klop de eieren op en bak ze even in de koekenpan en snijdt het in reepjes.
  • Snijd de ingrediënten die je gebruiken wilt voor in je sushi. Ik koos voor lente-ui, gerookte zalm, hollandse garnalen, omelet en komkommer. Voor sushi kun je het beste gebruik maken van verse, rauwe vis maar aangezien dit mijn eerste ervaring hiermee was vond ik dit zonde.
  • Leg een nori-vel op het bamboematje en neem voldoende rijst om 2/3 van het vel te bedekken. Druk de rijst goed aan en zorg dat je 1/3 vel leeg laat aan de bovenkant. De kunst is om de rijst zo evenredig mogelijk te verwijderen.
  • Leg in het midden van de rijst wat strookjes ingrediënten neer. Let erop dat je dit niet te breed doet, je kunt beter de ingrediënten op elkaar leggen dan naast elkaar. Ook hiermee kun je variëren. Naar wens kun je de rijst van te voren nog een beetje insmeren met wasabi. Maak het gedeelte van het nori-vel een beetje nat met water (niet teveel!)
  • Begin het bamboo-matje op te rollen en druk hierbij de rest en het nori vel goed aan. Blijf vooral goed drukken zodat alle ingrediënten stevig tegen elkaar aan worden gedrukt. Hiermee zorg je er tevens voor de sushi-rol niet uit elkaar valt. Waarschijnlijk zal de eerste rol er ongeveer zo uit komen te zien. Je hebt al gauw de neiging om teveel rijst te pakken, maar dit vergt even wat oefening. Je zult zien dat de tweede en derde rol al stukken beter gaan.
  • Nori-vellen plakken heel erg, dus wanneer je de sushi-rol door gaat snijden is het belangrijk dat je na elke keer snijden het mes schoon maakt. Het lijkt overdreven, maar dit is echt noodzakelijk.
  • Eet de sushi met sojasaus of -heel stiekem- met een likje Zaanse mayonaise, meer heb je eigenlijk niet nodig. Peper en zout hoef je niet toe te voegen want de ingrediënten hebben al meer dan genoeg smaak van zichzelf.