Ga terug
+ servings
Franse uiensoep
Recept afdrukken
3.92 van 12 stemmen

Franse uiensoep

Voorbereidingstijd20 min
Bereidingstijd50 min
Porties: 4 flinke kommen

Ingrediënten

  • 50 g roomboter
  • 1 teentje knoflook
  • 1 kg uien - in halve ringen
  • 50 g bloem
  • 1 laurierblaadje
  • 3 takjes tijm
  • 1 liter runderbouillon
  • 4 dikke plakken stokbrood
  • 100 g Emmentaler of gruyère - geraspt
  • peper en zout

Instructies

  • Smelt de boter in een soeppan en doe hier de knoflook en de uien bij. Karameliseer de uien door ze op middelhoog vuur te bakken. Zorg ervoor dat de uien niet aanbakken, schep ze daarom regelmatig om. De uien worden vanzelf zacht en kleuren bruin. Dit proces kan wel 30-40 minuten duren.
  • Doe zodra de uien goed zijn gekarameliseerd de bloem in de pan en bak deze al omscheppend twee minuten mee.
  • Doe dan het laurierblaadje, de takjes tijm en de runderbouillon in de pan. Roer goed door en breng de soep aan de kook. Kook de soep nog eens 20 minuten zachtjes door.
  • Breng de soep op smaak met peper en zout en verwijder de takjes tijm en het laurierblaadje.
  • Verwarm de grillstand van de oven voor op 250℃.
  • Schep de uiensoep in ovenbestendige soepkommen en leg in iedere kom soep een plakje stokbrood.
  • Bestrooi de stokbroodjes en de soep rijkelijk met kaas en schuif de soepkommen nog even 2-3 minuten onder de hete grill zodat de kaas kan smelten.
  • Serveer de soep vervolgens direct.