Ga terug
+ servings
Appelflappen met custard
Recept afdrukken
No ratings yet

Appelflappen met custard

Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd25 min
Wachttijd2 uur
Totale tijd2 uur 40 min
Porties: 6 stuks

Equipment

  • steelpannetje
  • garde
  • dunschiller
  • appelboor
  • bakplaat met bakpapier

Ingrediënten

Custard:

  • 250 ml volle melk
  • 1 tl vanille-aroma
  • 50 g kristalsuiker
  • 3 eidooiers
  • 30 g maizena

Appelflappen:

  • 2 grote appels
  • 200 g kristalsuiker
  • 2 tl kaneelpoeder
  • 2 rollen koelvers bladerdeeg
  • 1 ei - losgeklopt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180℃ en bekleed de bakplaat met een vel bakpapier.
  • Doe voor de custard de volle melk samen met de vanille-aroma en de helft van de kristalsuiker in een steelpannetje. Verwarm dit tot de damp er vanaf komt.
  • Klop ondertussen de eidooiers met de rest van de suiker en de maizena tot een romig mengsel.
  • Schenk de helft van de warme melk al kloppend bij de eidooiers in de kom en schenk vervolgens alles weer terug in de steelpan.
  • Breng het geheel aan de kook en roer goed door tot de custard zo dik is als pudding.
  • Schep de custard in een plastic bak, dek af met een deksel en zet weg in de koelkast tot de custard is afgekoeld, dit duurt ongeveer 2 uur.
  • Schil als de custard is afgekoeld de appels en hol ze uit met een appelboor. Snijd de appels in dikke plakken van 1/2-1 cm dik.
  • Schep de kristalsuiker en kaneelpoeder om en wentel de appelschijven door de kaneelsuiker.
  • Rol één vel bladerdeeg uit en leg hierop 6 stukken appel met voldoende tussenruimte. Schep op iedere appelschijf een lepel custard.
  • Leg het andere vel bladerdeeg over de stukken appel en duw de plakken bladerdeeg rondom de appel lichtjes op elkaar.
  • Druk met een uitsteker de appelflappen uit het bladerdeeg en duw de randen met behulp van een vork op elkaar.
  • Bestrijk de bovenkant van de appelflappen met losgeklopt ei en strooi er nog extra kaneelsuiker overheen.
  • Bak de appelflappen in 25 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar.