Ga terug
+ servings
Kruidnotenkruimelvlaai
Recept afdrukken
No ratings yet

Kruidnoten kruimelvlaai

Voorbereidingstijd30 min
Bereidingstijd35 min
Rijstijd2 uur
Totale tijd3 uur 5 min
Porties: 1 vlaai (30 cm)

Equipment

  • vlaaivorm (of springvorm) van 30cm doorsnede
  • elektrische (hand)mixer met deeghaken
  • deegroller
  • blindbakvulling (bijv. ongekookte rijst of gedroogde bonen)
  • garde

Ingrediënten

Vlaaibodem

  • 50 g ongezouten roomboter - zacht
  • 50 g kristalsuiker
  • 1 ei
  • 100 ml karnemelk
  • 1 zakje instant gist - 7 g
  • 300 g bloem
  • snuf zout

Banketbakkersroom

  • 500 ml volle melk
  • 1 vanillestokje
  • 120 g kristalsuiker
  • 6 eidooiers
  • 60 g maizena

Kruimeltopping

  • 50 g ongezouten roomboter - koud, in blokjes
  • 50 g bloem
  • 50 g kristalsuiker
  • 100 g kruidnoten - grof gehakt

Instructies

  • Begin met het maken van de vlaaibodem. Doe de boter samen met de suiker in de kom van de keukenmachine en klop dit romig. Voeg dan het ei langzaam en de karnemelk toe.
  • Voeg vervolgens gist, bloem en zout toe en kneed het geheel tot een soepel deeg. Zet het deeg vervolgens minimaal 2 uur op een warme plek om te rijzen.
  • Maak ondertussen de banketbakkersroom. Verwarm hiervoor de melk met het vanillemerg, het leeggeschraapte stokje en de helft van de suiker tot het kookpunt. Verwarm tot de suiker is gesmolten.
  • Klop de eiedooiers samen met de maïzena en de rest van de suiker op en voeg hier een scheut van de warme melk aan toe. Klop goed door en schenk vervolgens alles weer terug in de pan.
  • Blijf goed roeren en laat de pan op het vuur staan tot de vanilleroom indikt.
  • Schenk de vanilleroom in een kom en dek deze direct op de room af met plasticfolie om te voorkomen dat er een velletje ontstaat. Laat de room afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 180℃ boven- en onderwarmte en vet de vlaaivorm goed in.
  • Rol het vlaaideeg op een licht bebloemd aanrecht uit tot een ronde plak van ongeveer 2-3 mm dik.
  • Bekleed de volledige vlaaivorm met het deeg. Leg een bakpapiertje op het deeg en stort hier blindbakbonen of een andere blindbakvulling in. Bak de vlaaibodem 10 minuten in de oven voor.
  • Maak ondertussen het kruimeldeeg door hiervoor alle ingrediënten in een kom te doen. Kneed het geheel tot een kruimelig deeg door alle ingrediënten tussen je vingertoppen te wrijven.
  • Haal de blindbakvulling en het bakpapier uit de vlaaivorm. Vul de vlaaibodem met de afgekoelde banketbakkersroom en strooi de kruidnotenkruimels er overheen.
  • Bak de vlaai nog eens 25 minuten in het midden van de oven tot de randen goudbruin zijn en het deeg gaar is.
  • Laat de vlaai volledig afkoelen voordat je deze serveert.