Ga terug
+ servings
Griekse Bougatsa
Recept afdrukken
No ratings yet

Griekse Bougatsa

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Wachttijd2 uur
Totale tijd2 uur 50 minuten
Porties: 8 stuks

Ingrediënten

Voor de custard

  • 1 vanillepeul
  • 750 ml volle melk
  • rasp van 1 citroen
  • 3 eidooiers
  • 200 g kristalsuiker
  • snufje zout
  • 75 g fijne griesmeel
  • 50 g koude boter - in blokjes

En verder

  • 16 vellen filodeeg - ontdooid
  • zonnebloemolie
  • poedersuiker
  • kaneelpoeder

Instructies

  • We beginnen met het maken van de custard. Halveer het vanillestokje, schraap het merg eruit en doe dit samen met het leeggeschraapte stokje, de melk en citroenrasp in een pan. Breng dit mengsel aan de kook.
  • Klop ondertussen de eidooiers met de kristalsuiker en snufje zout tot een lichtgeel mengsel.
  • Verwijder het vanillestokje uit de warme melk en voeg al roerend de griesmeel toe. Roer goed door om klontjes te voorkomen.
  • Schenk de helft van de warme melk bij de opgeklopte eidooiers in de kom en schenk dan alles weer terug in de pan. Kook de custard al roerend nog eens 5 minuten tot deze dik wordt.
  • Haal de pan van het vuur en roer de koude boter door de custard tot de boter helemaal gesmolten is. Laat de custard afkoelen naar kamertemperatuur.
  • Verwarm de oven voor op 180℃ en bekleed de bakplaat met een vel bakpapier.
  • Leg een vel filodeeg voor je neer en smeer de bovenkant in met zonnebloemolie. Leg er een tweede vel filodeeg bovenop.
  • Schep 4 eetlepels van de custard in het midden van de vellen filodeeg.
  • Smeer het bovenste vel filodeeg langs de custard in met zonnebloemolie en vouw de boven- en onderkant over de custard naar binnen.
  • Smeer de lange banen filodeeg die je zojuist hebt omgevouwen wederom in met zonnebloemolie en vouw de zijkanten over de custard. Smeer in met... jawel, zonnebloemolie.
  • Vouw vervolgens de zijkanten van het onderste vel filodeeg over de custard. Smeer in met zonnebloemolie.
  • Vouw tot slot de boven- en onderkanten van he deeg naar het midden en leg het pakketje met de vouwranden naar beneden op de bakplaat. Smeer de hele bovenkant in met zonnebloemolie.
  • Bak de Bougatsa in het midden van de oven in 25-30 minuten goudbruin en knapperig. Laat afkoelen naar kamertemperatuur en bestrooi met poedersuiker en kaneelpoeder.