Ga terug
+ servings
Recept afdrukken
No ratings yet

Provençaalse saus

Bereidingstijd2 uur
Totale tijd2 uur
Porties: 2500 ml

Equipment

  • blender en/of keukenmachine
  • Koekenpan
  • zeef

Ingrediënten

Voor de specerijenmix

  • 1 el venkelzaad
  • 1 el anijszaad
  • 1 el korianderzaad
  • 1 el witte peperkorrels
  • 1 el harissapoeder
  • 1 el komijnpoeder
  • 1 el gerookt paprikapoeder

Voor de saus

  • 2 kg tomaten
  • 2 rode paprika's
  • 1 grote witte ui
  • 5 teentjes knoflook
  • 100 gr champignons
  • 1 venkelknol
  • 1 rode peper
  • 5 el tomatenpuree
  • 3 el specerijenmix
  • 2 el gedroogde Provençaalse kruiden
  • 1 bosje verse dragon - 15 gr
  • 1 bosje verse basilicum - 15 gr
  • 1 bosje verse bladpeterselie - 15 gr
  • 1 bosje verse tijm - 15 gr
  • 1 bosje verse oregano - 15 gr
  • 1 bosje rozemarijn - 15 gr
  • peper en zout

Instructies

  • Rooster voor de specerijenmix alle ingrediënten in een pan met anti-aanbaklaag. Maal in een blender of hakmolentje tot fijn poeder.
  • Maal de tomaten in de blender fijn en druk ze door een fijne zeef.
  • Schil de paprika met een dunschiller en snijd fijn. Snipper de ui en snijd de tenen knoflook, champignons, venkel en rode peper fijn. Bak alles kort in een pan met wat olijfolie.
  • Voeg de tomatenpuree toe en laat even meebakken om te ontzuren.
  • Voeg 3 eetlepels van de specerijenmix, de Provençaalse kruiden en de gezeefde tomaten toe.
  • Pluk de dragon, basilicum en bladpeterselie (bewaar de blaadjes!). Bind de steeltjes samen met de tijm, oregano en rozemarijn bij elkaar en voeg dit toe aan de saus.
  • Laat de saus 20 minuten zachtjes stoven en breng op smaak met zout en peper.
  • Haal het bosje kruiden uit de saus. Snijd de geplukte kruidenblaadjes fijn en voeg deze toe aan de saus.