Ga terug
+ servings
Pita gyros met friet
Recept afdrukken
No ratings yet

Pita gyros met friet

Porties: 6 stuks

Ingrediënten

Voor het flatbread:

  • 250 ml lauwwarm water
  • 1/2 zakje instant gist - 4 gr
  • 1/2 el kristalsuiker
  • 1/2 tl zout
  • 1 el gedroogde oregano
  • 400 gr bloem

En verder:

  • 150 gr Griekse yoghurt
  • 1 tl extra vergine olijfolie
  • 1 teentje knoflook - geraspt
  • 500 gr varkensfiletlapjes
  • 2 el gyroskruiden
  • 200 gr ovenfriet
  • 2 tomaten - in partjes
  • 1/4 komkommer - in plakjes
  • 50 g feta - verkruimeld
  • 100 gr ijsbergsla - in fijne reepjes
  • 1 rode ui - in dunne halve ringen

Instructies

  • Begin met het maken van het flatbread. Los hiervoor de suiker en het gist op in het water en laat staan tot het mengsel goed begint te bubbelen, de gist is dan geactiveerd.
  • Meng het gistpapje met het zout, de oregano en de bloem en kneed dit in 10 minuten tot een zacht en licht plakkerig deeg.
  • Vorm een bal van het deeg en leg deze in een licht ingevette kom. Laat het deeg 1 uur op kamertemperatuur rijzen.
  • Verdeel na het rijzen het deeg in 6 gelijke delen. Rol ieder bolletje deeg uit tot een ronde, dunne plak en bak deze in een droge koekenpan in een paar minuten aan beide kanten bruin. Bewaar de flatbreads onder een theedoek.
  • Roer voor de knoflooksaus de Griekse yoghurt, extra vergine olijfolie en knoflook door elkaar en zet in de koelkast.
  • Snijd de varkensfiletlapjes in reepjes en schep de gyroskruiden erdoor.
  • Verwarm de oven voor en bak de friet volgens de instructies op de verpakking. Je kunt uiteraard ook gefrituurde friet of friet uit de Airfryer gebruiken. Strooi een klein beetje zout over de friet zodra deze uit de oven komt.
  • Bak terwijl de frietjes in de oven zitten de varkensfiletlapjes in 10 minuten gaar.
  • Verdeel alle ingrediënten in een lange baan over het midden van de pita's. Schep er wat van de knoflooksaus op en vouw de zijkanten van de pita naar binnen. Serveer direct.