Go Back
5 van 1 stem

Galaktoboureko (Griekse Custardtaart)

Porties20 stukken

Ingrediënten

Voor de custard

  • 1 liter volle melk
  • 1 reepje citroenschil
  • 4 eidooiers
  • 2 eieren
  • 150 gr kristalsuiker
  • 100 gr fijne griesmeel
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 el boter - gesmolten

Voor de taart:

  • 15 vellen filodeeg - groot formaat
  • 200 gr ongezouten roomboter - gesmolten

Voor de siroop:

  • 500 ml water
  • 300 gr kristalsuiker
  • 1/2 citroen
  • 1 kaneelstokje
  • 75 gr honing

Instructies

  • Vet een grote ovenschaal van ong. 40x30 cm goed in met boter.
  • Doe voor de custard de volle melk met het reepje citroenschil in een diepe pan en verwarm dit op de kookplaat.
  • Klop ondertussen de eidooiers, hele eieren en de kristalsuiker in een kom luchtig.
  • Verwijder de citroenschil uit de melk en voeg heel geleidelijk de griesmeel toe aan de warme melk. Blijf roeren met een houten lepel zodat er geen klontjes ontstaan.
  • Zet het vuur onder het pannetje met melk uit. Schenk al roerend met een garde het eimengsel bij de warme melk in de pan. Zorg ervoor dat er geen klontjes ontstaan.
  • Voeg het vanille-extract en de boter toe aan de custard. Roer goed door en laat de custard afkoelen naar kamertemperatuur.
  • Drapeer 10 vellen filodeeg kruislings in de ovenschaal. Zorg ervoor dat je ieder vel filodeeg volledig insmeert met gesmolten boter voordat je het vel in de ovenschaal legt. Het is prima als het filodeeg over de randen van de ovenschaal hangt.
  • Schep de custard in de ovenschaal en vouw de vellen filodeeg die over de randen van de ovenschaal hangen terug over de custard. Smeer ieder velletje dat je terug vouwt wederom in met gesmolten boter.
  • Leg de 5 vellen filodeeg die je overhebt over de custard in de ovenschaal. Smeer ook nu weer ieder vel filodeeg in met boter voordat je deze in de schaal legt en stop de randen in.
  • Sprenkel het restantje boter over de inhoud van de ovenschaal en ook goed in de hoekjes en langs de randen van de taart.
  • Verwarm de oven voor op 175℃ boven- en onderwarmte.
  • Zet de ovenschaal op het onderste rek in de oven en bak de Galaktoboureko in 45 minuten gaar.
  • Maak ondertussen de siroop. Doe hiervoor alle ingrediënten met uitzondering van de honing in een steelpannetje. Breng het geheel aan de kook en laat de siroop 10 minuten flink koken. Zorg ervoor dat de suiker compleet opgelost is.
  • Roer na het koken de honing door de warme siroop.
  • Haal de Galaktoboureko uit de oven en laat even 5 minuten op het aanrecht staan.
  • Vis het kaneelstokje en de halve citroen uit de suikersiroop en schenk alle siroop over de Galaktoboureko in de ovenschaal.
  • Laat de Galaktoboureko nu helemaal afkoelen en zet de schaal vervolgens bij voorkeur een nacht, maar minimaal 5 uur in de koelkast voordat je de taart in stukken snijdt.