Ga terug
+ servings
Briochebrood
Recept afdrukken
5 van 2 stemmen

Video: Briochebrood

Porties: 1 brood

Ingrediënten

  • 2 theelepels instant gist
  • 1 eetlepel water lauwwarm
  • 55 gram suiker
  • 2 eetlepels lauwwarme welk
  • snuf zout
  • 250 gram patentbloem
  • 2 eieren + 1 extra om te bestrijken
  • 225 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur

Instructies

  • Roer de instant gist door het water en laat dit staan tot er kleine belletjes vormen.
  • Roer de suiker door de lauwwarme melk en het zout door de bloem.
  • Doe het gistmengsel in de kom van een mixer en voeg hier de bloem en de eieren aan toe.
  • Klopt het geheel een minuutje door en voeg vervolgens het melkmengsel toe.
  • Kneed alle ingrediënten nu in 10 minuten tot een plakkerig deeg. Voeg dan beetje bij beetje de boter toe en kneed dit nogmaals 6/7 minuten door tot een elastisch en glanzend deeg ontstaat.
  • Vorm een bal van briochedeeg en leg deze in een ingevette kom. Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg 2 - 3 uur in volume verdubbelen.
  • Kneed het briochedeeg lichtjes door en verdeel het deeg in vieren. Vorm een bal van ieder stuk deeg en leg deze in een goed ingevet cakeblik. Dek het blik af met een vochtige doek en laat het briochedeeg nogmaals een uur rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C.
  • Bestrijk het briochedeeg met losgeklopt ei en schuif het cakeblik met daarin het briochedeeg in het midden van de oven. Bak de brioche in 30 - 40 minuten goudbruin en gaar. Laat het brood afkoelen voordat je het uit de vorm haalt.