Schaaf de courgettes in dunne plakken. Dep ze droog met een vel keukenrol. Hak de knoflook en de ui fijn en snijd de champignons in plakjes.
Verhit een beetje olie in een diepe (hapjes)pan en fruit hierin de knoflook en de ui aan tot het goed begint te geuren. Voeg de tomatenpuree, chilipoeder en gedroogde oregano toe en bak dit twee minuten mee.
Doe vervolgens het gehakt in de pan en bak dit rul. Voeg daarna de champignons toe en bak deze mee tot de champignons zacht worden.
Schenk de tomatenblokjes in de pan en breng het gerecht op smaak met peper en zout. Breng de saus aan de kook en laat de tomatensaus 15 minuten zachtjes doorkoken.
Leg vervolgens de courgetteslierten in de tomatensaus en warm deze vijf minuten mee.
Schep de ricotta in de pan en roer dit door het gerecht zodat het wat romiger wordt.
Strooi de mozzarella en verse basilicum over het gerecht en serveer de Eenpanscourghetti direct.