Ga terug
+ servings
Kruidige appeltaart met gezouten karamel
Recept afdrukken
No ratings yet

Kruidige appeltaart met gezouten karamel

Porties: 1 taart (23cm ∅)

Ingrediënten

Voor de appeltaart:

  • 1 pak mix voor Appeltaart van Granny's Appeltaart
  • 125 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 3 eieren
  • 1 kilogram appels Elstar of Jonagolds
  • 2 theelepels speculaaskruiden
  • 50 gram rozijnen geweld

Voor de gezouten karamelsaus:

  • 200 gram kristalsuiker
  • 100 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 120 milliliter slagroom
  • 1 theelepel zout

Instructies

Voor de appeltaart:

  • Verwarm de (hetelucht)oven voor op 160°C en vet een springvorm van 23 cm in.
  • Doe de boter samen met de eieren in een kom en klop dit luchtig. Voeg vervolgens de Granny's Appeltaartmix toe en klop dit in 2 minuten tot een egaal beslag.
  • Stort het appeltaartbeslag in de springvorm en strijk de bovenkant glad.
  • Schil de appels en snijd deze in grove partjes. Voeg hier de speculaaskruiden aan toe en schep goed om.
  • Verdeel de appelpartjes over de bovenkant van het appeltaartbeslag. Zorg ervoor dat de appels de rand van de springvorm niet raken. Strooi vervolgens de gewelde rozijnen over de appeltaart.
  • Schuif de springvorm iets onder het midden van de oven en bak de appeltaart vervolgens in 50 - 55 minuten gaar.

Voor de gezouten karamelsaus:

  • Doe de kristalsuiker in een steelpannetje en zet deze op het vuur. Laat onder continu doorroeren (met een houten lepel of siliconenspatel) de suiker smelten.
  • Voeg zodra de suiker gesmolten is de ongezouten roomboter in blokjes toe. Roer door tot de boter is opgelost.
  • Schenk beetje bij beetje de slagroom aan de suiker en boter toe en roer de saus door met een garde. Laat een minuutje doorwarmen.
  • Roer vervolgens het zout door de karamelsaus en schenk deze warm of lichtjes afgekoeld over de appeltaart. Bewaar de gezouten karamelsaus luchtdicht in de koelkast, dan blijft 'ie een week of twee goed.