Ga terug
+ servings

Cook the Books: Garnalenburgers met noodles en misomayo uit De Beste Burgers

Porties4 burgers

Ingrediënten

Garnalenburgers

  • 500 gram gepelde garnalen uit de diepvries, ontdooid.
  • 4 tenen knoflook
  • 4 tl limoensap
  • 4 tl mayonaise
  • 4 tl vissaus
  • 4 tl ruwe rietsuiker
  • 4 lente-uien
  • 4 toefjes koriander
  • zout
  • versgemalen peper
  • 1-2 el paneermeel
  • 3-4 el olie

Misomayo

  • 8 tl mayonaise
  • 2 tl lichte misopuree
  • honing om op smaak te brengen

Chilisaus

  • 1 ui
  • 2 rode Spaanse pepers
  • 1 teen knoflook
  • 1 el olie
  • 30 gram ruwe rietsuiker
  • 50 ml appelazijn
  • 50 gram tomatenpuree
  • vers gemalen peper
  • worcestersaus

'Broodjes'

  • 300 gram lange ramen (noodles)
  • zout
  • 4 handjes rucola
  • 2 lente-uien
  • 6 el olie
  • 4 el kimchi Koreaanse gefermenteerde kool; kant-en-klaar

Instructies

Misomayo

  • Roer door de mayonaise de misopuree en breng op smaak met honing.

Chilisaus

  • Pel de ui en de knoflook. Snijd de Spaanse pepers open en verwijder de zaden en zaadlijsten. Snijd alles in heel kleine blokjes. Verhit de olie in een pan en fruit de ui, knoflook en pepers.
  • Voeg de suiker toe en laat de groenten licht karamelliseren. Voeg azijn en 1 dl water toe, bestrooi met wat zout, breng aan de kook en laat het geheel met het deksel schuin op de pan op laag tot matig vuur 3-4 minuten pruttelen.
  • Roer de tomatenpuree erdoor en laat de saus kort doorkoken. Breng op smaak met zout, peper en worcestersaus.

Garnalenburgers

  • Was de ontdooide garnalen, laat ze uitlekken (belangrijk!) en plet ze lichtjes. Pel de knoflook en hak fijn. Hak in de keukenmachine de garnalen en knoflook in porties grof met limoensap, mayonaise, vissaus en suiker.
  • Was de lente-ui en snijd deze in dunne ringetjes. Was en droog de koriander, ris de blaadjes af en hak ze fijn. Roer beide door de garnalenpuree en breng op smaak met zout en peper.
  • Vorm van het mensen 4 dikke burgers van ongeveer 2cm dik (ik heb hier wat paneermeel aan toe moeten voegen omdat mijn garnalenpuree te nat was) en bestrooi ze met paneermeel. LET OP: Voordat je ze bakt maak je eerst de broodjes van noodles. Zodra die klaar zijn bak je de garnalenburgers. Verhit in een ruime pan de olie op hoog vuur en braad de burgers 3 minuten. Keer en braad ze nog eens 3 minuten. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

'Broodjes'

  • Kook de noodles beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking, laat ze uitlekken en afkoelen in een zeef. Was de rucola en schud de blaadjes droog, verwijder dikke stelen. Was de lente-uien en snijd ze in dunne ringen.
  • Maak van de noodles in een burgerpers (of m.b.v. 2 bakjes) 8 broodjes. Verhit wat olie in een grote koekenpan en bak de helft van de noodlesbroodjes in 3-4 minuten krokant. Keer ze en bak ze nog eens 3-4 minuten. Laat ze uitlekken op keukenpapier en houd ze warm in de oven. Bak de overige noodlebroodjes op dezelfde manier en houd ze daarna warm in de oven.
  • Neem 4 borden en leg op elk bord 1 noodlesbroodje. Schep daarop 2 tl misomayo en verdeel de rucola en kimchi erover. Leg de burgers erop en schep er 2 tl chilisaus op. Verdeel de lente-ui erover, leg de noodlesbroodjes erop en serveer meteen.

Notities

*Begin voor het volledige recept met het maken van de sauzen en bereid vervolgens garnalenburgers voor. Daarna maak je de broodjes van noodles en deze houd je in een op 100 graden voorverwarmde oven warm.
*Let er bij het maken van de garnalenburgers op dat de massa niet te nat wordt, anders wordt het een plakkerig gedoe.