Ga terug
+ servings
Kaaskroketten met oude kaas
Recept afdrukken
4.15 van 7 stemmen

Kaaskroketten met oude kaas

Porties: 20 stuks

Ingrediënten

Voor de kaasragout:

  • 100 gr ongezouten roomboter
  • 125 gr bloem
  • 600 ml groentebouillon afgekoeld
  • 325 gr oude kaas geraspt
  • 2 eidooiers
  • 40 ml slagroom
  • nootmuskaat
  • peper en zout

En verder:

  • 5 eiwitten
  • 1 el bloem
  • paneermeel
  • zonnebloemolie om in te frituren

Instructies

  • Bekleed een vierkante of rechthoekige bakvorm (minimaal 20 cm) met plasticfolie.
  • Verwarm de boter in een steelpannetje en voeg hier de bloem aan toe zodra de boter gesmolten is. Bak de bloem al roerend ongeveer 2 minuten mee.
  • Voeg 1/3 van de bouillon toe en roer dit tot een gladde massa. Voeg vervolgens in twee etappes de rest van de bouillon toe terwijl je blijft roeren. Zorg voor een glad mengsel.
  • Laat de ragout aan de kook komen en laat hem al roerend nog enkele minuten koken. Voeg dan de geraspte kaas toe en roer alles door tot de kaas gesmolten is.
  • Haal de pan met ragout van het vuur. Klop de eidooiers los met de slagroom en roer dit door de ragout. Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout en stort de ragout in de beklede bakvorm.
  • Dek de bakvorm af met plasticfolie en laat de ragout volledig afkoelen in de koelkast.
  • Klop de eiwitten los met de bloem en verdeel het paneermeel over twee borden.
  • Snijd de plak afgekoelde ragout doormidden en snijd beide helften vervolgens in 10 stukken. Rol ze door het paneermeel, vervolgens door het eiwitmengsel en daarna nogmaals door het paneermeel.
  • Laat de kaaskroketten minimaal 30 minuten rusten in de koelkast of bewaar ze in de vriezer voor later.
  • Verwarm de olie voor tot 170°C in een frituurpan of grote pan.
  • Frituur de kaaskroketten 3 tot 5 minuten. Laat de kroketten na het bakken uitlekken op keukenpapier.

Notities

Tip van Rutger: gebruik geen voorgeraspte kaas maar rasp de kaas vanaf een blok. Voorgeraspte kaas smelt namelijk minder goed.