Ga terug
+ servings
Hertenbiefstuk met aardappelpuree, rode wijnsaus en worteltjes
Recept afdrukken
No ratings yet

Hertenbiefstuk met aardappelpuree, rode wijnsaus en worteltjes

Porties: 2 personen

Ingrediënten

Voor de worteltjes:

  • 400 gr wortelen geschild
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl fleur de sel

Voor de rode wijnsaus:

  • klontje boter
  • 1 sjalot gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 takjes verse tijm
  • 200 ml runderbouillon
  • 1 laurierblaadje
  • 400 ml Amarone wijn
  • 100 gr ijskoude roomboter in blokjes

Voor de aardappelpuree:

  • 400 gr kruimige aardappelen geschild en in grove stukken
  • 2 el crème fraiche
  • 1 tl dijonmosterd
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • 1 el olijfolie
  • peper en zout

En verder:

  • 250 gr hertenbiefstuk
  • verse bieslook

Instructies

Voor de worteltjes:

  • Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed de bakplaat met een vel bakpapier.
  • Leg de worteltjes naast elkaar op de bakplaat en besprenkel ze met olijfolie en bestrooi ze met het zout.
  • Grill de wortels in het midden van de oven in 40 minuten zacht en gaar.

Voor de rode wijnsaus:

  • Smelt een klontje boter in een steelpannetje en fruit hierin de sjalot en knoflook aan tot het goed begint te geuren.
  • Voeg de verse tijm en het laurierblaadje toe en schep dit even om.
  • Schenk vervolgens de runderbouillon en Amarone wijn in de pan. Roer goed door en breng de saus aan de kook.
  • Draai het vuur laag zodra de saus kookt en laat de rode wijnsaus 20-25 minuten zachtjes pruttelen en tot ongeveer de helft inkoken.
  • Schenk de rode wijnsaus door een zeef, alles wat in de zeef achterblijft kun je weggooien.
  • Klop de ijskoude boter door de gezeefde rode wijnsaus en houd de saus warm.

Voor de aardappelpuree:

  • Kook de aardappels in 20 - 25 minuten gaar.
  • Stamp de aardappels fijn met een aardappelstamper en voeg vervolgens alle andere ingrediënten toe. Roer goed door tot een smeuïge puree. Voeg wanneer nodig extra olie of crème fraîche toe.

Hertenbiefstukjes:

  • Smelt een klontje boter in de koekenpan.
  • Bak de hertenbiefstukjes op hoog vuur rondom bruin en bak ze vervolgens op middelhoog vuur nog zo'n 1-2 minuten per kant.
  • Pak de hertenbiefstukjes in aluminiumfolie in en laat ze rusten.

Gerecht opmaken:

  • Leg de gegrilde worteltjes op een bord en strooi er wat verse bieslook overheen.
  • Schep de aardappelpuree op een bord. Snijd de hertenbiefstuk in grove stukken en leg deze op de aardappelpuree.
  • Schenk een flinke lepel rode wijnsaus over het gerecht en maak het gerecht af met grof zout, peper en verse bieslook. Garneer met twee takjes tijm.

Notities

Alle ingrediënten voor dit gerecht zijn verkrijgbaar bij Aldi.