Ga terug
+ servings

Fastfood Friday: Rijstevlaai met strooigoed

Porties: 1 vlaai (26cm)

Ingrediënten

Vlaaideeg:

  • 50 gr boter - op kamertemperatuur
  • 50 gr kristalsuiker
  • 1 ei
  • 100 ml karnemelk
  • 1 zakje instant gist - 7 gr
  • 300 gr bloem
  • snuf zout

Rijstvulling:

  • 700 ml volle melk
  • 125 gr dessertrijst
  • 100 gr kristalsuiker
  • 1 vanillestokje
  • 2 eieren

Mascarponeroom:

  • 250 ml slagroom
  • 125 gr mascarpone
  • 50 gr poedersuiker

Verder:

  • gesmolten chocolade
  • strooigoed

Instructies

  • Doe de boter samen met de suiker in de kom van de keukenmachine en klop dit romig. Voeg dan het ei langzaam en de karnemelk toe.
  • Voeg vervolgens gist, bloem en zout toe en kneed het geheel tot een soepel deeg. Zet het deeg vervolgens minimaal 2 uur op een warme plek om te rijzen.
  • Maak ondertussen de rijstvulling. Breng hiervoor de melk samen met de suiker en vanillemerg en het vanillestokje aan de kook. Vis het leeggeschraapte vanillestokje uit de melk en voeg de dessertrijst toe zodra de melk kookt en kook de rijst in 10-12 minuten gaar. Je wil dat de rijst de melk opneemt maar het mag nog wel een dikke pap zijn.
  • Roer de eieren door de rijstepap en laat dit ietwat afkoelen.
  • Rol het vlaaideeg op een licht bebloemd aanrecht uit tot een plak die groter is dan de vlaaivorm. Vet de vlaaivorm in en verwarm de oven voor op 180°C.
  • Bekleed de volledige vlaaivorm met het deeg. Leg een bakpapiertje op het deeg en stort hier blindbakbonen of rijst in. Bak de vlaaibodem 10 minuten in de oven voor.
  • Verwijder de bakbonen en het bakpapier en schep de rijstepap in de vlaaivorm. Verdeel de vulling goed over de bodem van de vlaai en bak de taart vervolgens in 25-30 minuten in de oven gaar. De vulling mag nét stevig zijn.
  • Laat de rijstevlaai helemaal afkoelen en maak ondertussen de mascarponeroom. Klop hiervoor de slagroom, mascarpone en poedersuiker op tot een stevige room.
  • Verdeel de mascarponeroom over de bovenkant van de afgekoelde rijstevlaai en sprenkel hier wat gesmolten chocolade overheen.
  • Verdeel het strooigoed over de bovenkant van de vlaai. De vlaai is afgedekt in de koelkast ongeveer 3 dagen houdbaar.