200gramdadelszonder pit en in grove stukken gesneden
200mlgekookt water
1tlbaking soda
75gramroomboterop kamertemperatuur
2elmelasse(toko)
50gramdonkerbruine basterdsuiker
2groteeieren
Saus
150gramroomboter
300gramdonkerbruine basterdsuiker
1elmelasse
140mlslagroom
1elmascarpone
Instructies
Cake
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Week de dadels in het gekookte water met de baking soda. Zet de kom apart.
Mix ondertussen de roomboter met de melasse en donkerbruine basterdsuiker. Voeg als het een egale massa is geworden, de eieren toe.
Voeg de dadels toe aan het beslag (giet het teveel aan water af) en mix nog even door. Stort het beslag in een met bakpapier beklede bakvorm en schuif in de oven voor 30-35 minuten. Klaar en gaar wanneer een satéprikker en droog uit komt.
Saus
Terwijl de cake in de oven staat maak je de saus. Smelt hiervoor de roomboter met de suiker in een steelpan. Roer goed door en voeg ook de melasse toe. Zet het vuur zachtjes en klop de slagroom op in een staande mixer. Voeg wanneer de slagroom goed is de mascarpone toe en mix voorzichtig nog even door elkaar. Dit kun je ook met een spatel doen.
Voeg de slagroom met mascarpone toe aan de saus en roer voorzichtig door totdat je een glanzende saus hebt.
Prik gaatjes in de inmiddels afgekoelde cake en giet de saus erover. Serveer direct.
Notities
Het is het mooist om deze cake direct te serveren. Wanneer je de cake in de koelkast zet wordt de saus hard en is hij minder lekker dan wanneer de saus nog een beetje warm is.