Ga terug
+ servings
gevulde donuts
Recept afdrukken
5 van 1 stem

Boston Cream Donuts

Als je fan bent van donuts, dan vind je deze Boston Cream Donuts denk ik ook een succes. Ze zijn gevuld met heerlijke vanilleroom en afgetopt met chocoladeganache. Allemaal geïnspireerd op de Boston Cream Pie.
Voorbereidingstijd1 uur
Bereidingstijd30 minuten
Rijstijd1 uur 30 minuten
Totale tijd3 uur
Gang: nagerecht
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: chocoladeganache, donuts, fastfood friday, gevulde donuts, vanilleroom
Porties: 16 stuks

Equipment

  • elektrische (hand)mixer
  • bakplaat met bakpapier
  • mengkommen en gardes
  • steelpannetje
  • spuitzak met spuitmondje
  • frituurpan of pan met neutrale olie

Ingrediënten

Donutdeeg

  • 50 g kristalsuiker
  • 1 zakje instant gist (7g)
  • 325 ml lauwwarm water
  • 600 g bloem
  • 1/2 tl zout
  • 2 eidooiers
  • 1 ei
  • 100 g ongezouten roomboter - in blokjes
  • 1 tl vanille-extract

Vanilleroom

  • 700 ml melk
  • 125 g kristalsuiker
  • 1 el vanille-extract
  • 6 eidooiers
  • 50 g bloem

Chocoladeganache

  • 250 ml slagroom
  • 250 g pure chocolade - in stukken

Instructies

Donuts bakken

  • Doe 1 tl kristalsuiker, gist en 50ml lauwwarm water in een glas en roer dit door. Zet het gistpapje apart tot het begint te schuimen.
  • Doe ondertussen de bloem, het zout en de rest van de kristalsuiker in de kom van een keukenmachine en roer dit even door.
  • Klop de eidooiers en het ei los.
  • Doe de boter samen met het vanille-extract in een kom en schenk hier de rest van het water overheen. Door de warmte van het water zal de boter iets gaan smelten.
  • Voeg het gistpapje samen met de losgeklopte eieren en het boter-watermengsel bij de bloem in de kom. Kneed het geheel in 10 minuten tot een glanzend, zacht en soepel deeg.
  • Leg het deeg in een licht ingevette kom. Dek de kom af en laat het donutdeeg 1 uur op kamertemperatuur rijzen of tot het deeg in volume is verdubbeld.
  • Duw met je handen het gerezen deeg naar beneden om de lucht er een beetje uit te duwen. Rol het deeg vervolgens op een bebloemd werkblad uit tot een plak van ongeveer 2 cm dik.
  • Steek met behulp van een koekjesuitsteker rondjes van ong. 7 cm uit het deeg. Kneed het overige deeg weer samen, rol opnieuw uit en steek daar weer rondjes uit.
  • Leg de plakjes deeg op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Dek de bakplaat af met een theedoek en laat de donuts 20-30 minuten rijzen.
  • Verwarm ondertussen neutrale olie, bijv. zonnebloemolie in een stevige pan naar 180℃.
  • Knip het bakpapier rond de gerezen donuts uit en laat de donuts met bakpapier en al in de hete olie zakken. Verwijder het bakpapier met een tang zodra dit los genoeg zit.
  • Frituur de donuts in 5-7 minuten aan weerszijden goudbruin en laat ze goed uitlekken en volledig afkoelen op een vel keukenrol.

Vanilleroom maken

  • Je kunt de vanilleroom maken op het moment dat het donutdeeg voor het eerst gaat rijzen.
    Doe voor de room de melk samen met de helft van de suiker in een steelpannetje. Verwarm dit tot de melk warm is en de suiker gesmolten.
  • Doe de rest van de suiker samen met het vanille-extract, de eidooiers en de bloem in een kom en klop dit glad.
  • Voeg al kloppend de warme melk aan de ei-mix toe en schenk het geheel terug in het steelpannetje. Verwarm de room al roerend door, tot deze is ingedikt. Ongeveer 5 minuten.
  • Schenk de vanilleroom in een bakje, dek af en zet weg in de koelkast tot de room helemaal is afgekoeld.
  • Schep de vanilleroom in een spuitzak met glad spuitmondje.

Chocolade ganache

  • Verwarm de slagroom in een steelpannetje tot de damp er vanaf komt.
  • Haal de pan van het vuur en roer de chocolade erdoor, tot de chocolade is gesmolten.

Boston cream donuts afmaken

  • Maak een gat in de zijkant van de donuts en vul de donuts met vanilleroom.
  • Dip ze met de bovenkant in de chocoladeganache en laat even liggen tot de ganache wat harder wordt.