Ga terug
+ servings
chocolade karameltaart
Recept afdrukken
4 van 2 stemmen

Chocolade-karameltaart met karamelsaus

Deze chocoladetaart met karameltaart is een échte bom maar oh zo lekker. Met een vulling van karamelpopcorn en pretzels, karamelbotercrème en gezouten karamelsaus ben je wel even zoet. Letterlijk.
Voorbereidingstijd1 uur
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Afkoelen/opstijven2 uur
Totale tijd4 uur 30 minuten
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: chocoladecake, chocoladetaart, gezouten karamel, karamelsaus, verjaardagstaart
Porties: 1 taart (20cm/12 stukken)

Equipment

  • 2 springvormen (20cm)
  • elektrische (hand)mixer
  • spuitzak
  • sausflesje

Ingrediënten

Chocoladecake

  • 125 g ongezouten roomboter - zacht
  • 200 g kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 2 tl vanille-aroma
  • 150 ml melk
  • 150 ml koffie
  • 200 g bloem
  • 50 g ongezoete cacaopoeder
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • snuf zout
  • 100 g bakvaste chocolatechips

Gezouten karamelsaus

  • 400 g kristalsuiker
  • 250 ml slagroom
  • 175 g ongezouten roomboter
  • 1/2 tl zout

Karamel botercrème

  • 200 g ongezouten roomboter - zacht
  • 50 g poedersuiker
  • 125 ml gezouten karamelsaus
  • 1 tl vanille-aroma

Taartvulling

  • (karamel)popcorn
  • zoute pretzels

Instructies

Chocoladecake

  • Vet beide springvormen in en bekleed de bodems met bakpapier.
  • Klopt de boter met de suiker luchtig en voeg een voor een de eieren toe.
  • Doe dan de vanille-aroma, melk en koffie in de kom en klop dit even mee.
  • Voeg de bloem, cacaopoeder, bakpoeder, baking soda, zout en chocolatechips toe en spatel dit tot een egaal cakebeslag.
  • Verdeel het beslag over beide springvormen en bak de cake in 25-35 minuten in het midden van de oven gaar op 180 graden Celsius. Laat de cake volledig afkoelen.

Karamelsaus

  • Smelt voor de karamelsaus de kristalsuiker in een ruime pan. Laat zachtjes pruttelen tot de suiker een mooie karamelkleur krijgt.
  • Voeg dan de slagroom toe en verwarm deze mee tot de suikerkristallen weer vloeibaar worden.
  • Doe dan de boter en het zout in de pan en roer door tot de boter gesmolten is. Zeef eventueel de karamelsaus als er nog wat grovere suikerkristallen in zitten.
  • Laat de saus compleet afkoelen.

Karamelbotercrème

  • Klop de boter samen met de poedersuiker romig. Voeg de volledig afgekoelde karamelsaus en de vanille-aroma toe en klop op tot een luchtige crème.

Taart opbouwen

  • Smeer de bovenkant van een van de plakken chocoladecake in met een heel dun laagje botercrème en spuit een opstaande rand van ong. 1 cm hoog langs de rand van de cake.
  • Schenk een beetje van de karamelsaus op de cake, zorg dat je binnen de rand botercrème blijft.
  • Verdeel de popcorn en pretzels over de karamelsaus en leg de volgende plak chocoladecake hier bovenop.
  • Smeer de hele taart in met de botercrème en zet de taart minimaal een uur in de koelkast.
  • Maak met de rest van de karamelsaus een drip en decoreer de taart naar wens.