Ga terug
+ servings
bananenbrood maken
Recept afdrukken
5 van 1 stem

Bananenbrood met gekarameliseerde banaan

Ja hoor, dit is weer een recept om toe te voegen aan je favorieten lijstje. Ik maakte Bananenbrood met gekarameliseerde banaan en dat is me toch een partijtje lekker. Oef.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd1 uur
Totale tijd1 uur 30 minuten
Gang: tussendoortje
Keuken: Hollands
Trefwoord: banaan, bananenbrood, gekarameliseerde banaan
Porties: 10 plakken

Equipment

  • cakeblik (15x25 cm)

Ingrediënten

Gekarameliseerde banaan

  • 30 g ongezouten roomboter
  • 2 el donkerbruine basterdsuiker
  • snuf kaneelpoeder
  • 2 bananen - in grove plakken

Bananenbrood beslag

  • 2 gekarameliseerde bananen
  • 1 ei
  • 75 ml zonnebloemolie
  • 50 g crème fraîche
  • 100 g lichtbruine basterdsuiker
  • 50 g kristalsuiker
  • 2 tl vanille-aroma
  • 150 g bloem
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 1/2 tl baking soda
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 75 g walnoten
  • snuf zout
  • 1 banaan - gehalveerd
  • 2 el amandelschaafsel

Instructies

  • Smelt voor de gekarameliseerde banaan de boter in een koekenpan. Voeg hier de donkerbruine basterdsuiker en snuf kaneelpoeder aan toe en breng dit op middelhoog vuur aan de kook.
  • Voeg de grove plakken banaan aan de karamel toe wanneer dit een beetje begint te pruttelen. Bak de banaan een paar minuten aan beide kanten tot ze stroperig zijn. Laat afkoelen naar kamertemperatuur.
  • Prak de gekarameliseerde bananen fijn en voeg hier het ei, de zonnebloemolie en crème fraîche aan toe. Klop met een garde tot een zo goed als klontvrij papje.
  • Voeg dan beide soorten suiker toe en de vanille-aroma toe en klop nog even goed door.
  • Spatel vervolgens de bloem, bakpoeder, baking soda, kaneelpoeder, walnoten en een snuf zout door de natte ingrediënten.
  • Verwarm de oven voor op 180℃ boven- en onderwarmte en vet het cakeblik goed in.
  • Schep het bananenbrood beslag in het cakeblik.
  • Duw de twee halve bananen boven in het beslag en strooi het amandelschaafsel over het bananenbrood.
  • Bak het bananenbrood in het midden van de oven in 60 minuten gaar. Laat volledig afkoelen voordat je het in plakken snijdt.