Ga terug
+ servings
kaneelbroodjes met appel
Recept afdrukken
5 van 1 stem

Kaneelbroodjes met appel & pecannoten

Voorbereidingstijd40 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Rijstijd2 uur
Totale tijd3 uur
Gang: ontbijt
Keuken: Amerikaans, Hollands
Trefwoord: appels, cinnamonrolls, kaneelbroodjes, pecannoten, vanilleglazuur
Porties: 12 stuks

Equipment

  • 1 rechthoekige bakvorm (30x35cm)
  • elektrische (hand)mixer met deeghaken

Ingrediënten

Voor het brooddeeg

  • 75 ml volle melk
  • 100 g kristalsuiker
  • 1 zakje instant gist (7g)
  • 2 eieren
  • 175 ml karnemelk
  • 500 g patentbloem
  • 1 tl zout
  • 75 g ongezouten roomboter - zacht

Vulling

  • 1 appel - in kleine blokjes
  • 50 g ongezouten roomboter - gesmolten
  • 150 g donkerbruine basterdsuiker
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 75 g pecannoten - grof gehakt

Glazuur

  • 75 g naturel roomkaas
  • 100 g poedersuiker
  • 1 tl vanillearoma

Instructies

  • Begin met het maken van het deeg. Verwarm hiervoor de volle melk naar lauwwarm en doe dit samen met 1 el suiker en de gist in een glas. Roer goed door en zet even opzij tot het mengsel begint te schuimen.
  • Doe de rest van de suiker samen met de eieren in de beslagkom en klop dit tot een romig mengsel.
  • Schenk de karnemelk erbij en voeg de bloem, zout en het gistpapje toe. Kneed het geheel met de machine.
  • Voeg beetje bij beetje de zachte boter toe en kneed het geheel tot een zacht deeg.
  • Vorm een bal van het deeg en laat het 1 uur op kamertemperatuur rijzen.
  • Bak voor de vulling de appel in een pan tot deze zacht wordt. Laat afkoelen.
  • Rol het brooddeeg na de eerste rijs uit tot een grote rechthoekige plak.
  • Smeer het deeg in met gesmolten roomboter.
  • Schep de donkerbruine basterdsuiker en de kaneel door elkaar en verdeel de kaneelsuiker over het deeg.
  • Verspreid de gebakken appel en pecannoten over het deeg.
  • Rol het deeg vervolgens op, druk de vouwrand goed dicht en snijd de deegrol in plakken van ongeveer 1,5cm dik.
  • Verdeel de kaneelbroodjes over de bakvorm. Dek af met een theedoek en laat nogmaals 1 uur rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 180℃ hetelucht en bak de kaneelbroodjes in 20 minuten gaar.
  • Laat de broodjes afkoelen naar kamertemperatuur.
  • Klop voor het glazuur alle ingrediënten tot een klontvrij glazuur en smeer de bovenkant van de kaneelbroodjes ermee in. Serveer de broodjes direct.