Ga terug
+ servings
tarte tatin
Recept afdrukken
No ratings yet

Tarte tatin tulband

Een tarte tatin ken je waarschijnlijk als een omgekeerde appeltaart met karamel. In mijn CHEESECAKE boek vind je een recept voor tarte tatin cheesecake en toen bedacht ik me: waarom probeer ik dit niet een keer te maken met een tulband cake. En zie hier het resultaat: mega lekker geworden als je het mij vraagt.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd50 minuten
Totale tijd1 uur 20 minuten
Keuken: Amerikaans, Frans, Hollands
Trefwoord: appels, karamelsaus, tulband
Porties: 1 cake (12-14 stukken)

Equipment

  • steelpannetje
  • tulbandvorm of springvorm

Ingrediënten

Karamelsaus

  • 100 g kristalsuiker
  • 3 el water
  • snuf zout
  • 2 el slagroom
  • 1 el zachte boter (15g)

Cakebeslag

  • 250 g roomboter of margarine - op kamertemperatuur
  • 250 g kristalsuiker
  • 4 eieren
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl vanille-aroma
  • 1 tl kaneelpoeder
  • snuf zout

En verder

  • 1 appel - in dunne plakjes

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180℃ boven- en onderwarmte en vet de cakevorm goed in.
  • Begin met het maken van de karamelsaus. Doe hiervoor de suiker en het water in een steelpannetje en verwarm dit tot de suiker smelt en het mengsel begint te bubbelen. Laat op middelhoog vuur pruttelen tot de karamel een hazelnoot-achtige kleur krijgt.
  • Voeg het snufje zout toe en roer met een garde de slagroom en boter erdoor tot de boter helemaal gesmolten is. Voorzichtig, de karamel gaat hierdoor bruisen.
  • Laat de karamelsaus iets afkoelen naar kamertemperatuur en schenk de saus dan in de tulbandvorm. Verdeel de appelpartjes over de karamelsaus.
  • Klop voor de cake de boter met de suiker luchtig. Voeg de eieren toe en klop even op.
  • Doe de rest van de ingrediënten en de kom en spatel het geheel tot een egaal cakebeslag.
  • Verdeel het beslag over de bakvorm en bak de tarte tatin tulband in het midden van de oven in 50 minuten gaar.
  • Haal de cake uit de oven en draai hem direct op een bord om zodat je de vorm kunt verwijderen.
  • Laat de cake vervolgens helemaal afkoelen voordat je deze aansnijdt.