Ga terug
+ servings
puddingbroodjes maken
Recept afdrukken
5 van 1 stem

Puddingbroodjes met chocolade

Deze puddingbroodjes met chocolade ontstonden vanuit een mislukt donut-recept. Geluk bij ongeluk want het zijn hartstikke lekkere zoete broodjes geworden! Met name dankzij de chocolade bovenop.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Rijzen2 uur
Totale tijd3 uur 10 minuten
Gang: brood, brunch, ontbijt
Keuken: Amerikaans, Hollands
Trefwoord: brood bakken, chocolade, chocoladeganache, fastfood friday, puddingbroodjes, vanilleroom, witte broodjes, zoete broodjes
Porties: 12 broodjes

Equipment

  • elektrische (hand)mixer met deeghaak
  • bakplaat met bakpapier
  • spuitzak met spuitmondje

Ingrediënten

Brooddeeg

  • 50 g kristalsuiker
  • 1 zakje (7g) instant gist
  • 325 ml lauwwarm water
  • 600 g bloem
  • 1/2 tl zout
  • 2 eidooiers
  • 1 ei
  • 100 g ongezouten roomboter - in blokjes
  • 1 tl vanille-extract

Banketbakkersroom

  • 350 ml melk
  • 65 g kristalsuiker
  • 1 vanillestokje - alleen het merg
  • 3 eidooiers
  • 35 g bloem

Chocoladeganache

  • 150 ml slagroom
  • 150 g pure chocolade - in stukken

Instructies

  • Doe voor het brooddeeg een eetlepel kristalsuiker samen met de gist en 50ml water in een glas. Roer dit goed door en laat staan tot het begin te schuimen.
  • Doe de rest van de kristalsuiker samen met de bloem, het zout, eidooiers en eieren in de kom van de keukenmachine.
  • Doe de boter in een kom en schenk hier de rest van het water bij en het vanille-extract. Laat staan tot de boter een beetje smelt.
  • Laat de keukenmachine draaien en voeg het gistpapje en de natte ingrediënten aan de ingrediënten in de beslagkom toe. Kneed het deeg in 10 minuten tot een soepel, zacht deeg.
  • Dek de kom af met plasticfolie en laat het brooddeeg 1 uur rijzen.
  • Maak ondertussen de banketbakkersroom. Doe hiervoor de melk samen met de helft van de suiker en het vanillemerg in een steelpan en verwarm dit.
  • Klop de eidooiers met de bloem en de rest van de suiker tot een lichtgeel mengsel.
  • Schenk al roerend de warme melk bij de eieren en schenk vervolgens alles weer terug in de pan. Breng al roerend aan de kook tot de vanilleroom is ingedikt. Dek de pan af en laat de room helemaal afkoelen.
  • Duw als het donutdeeg gerezen is de lucht uit het deeg en verdeel het in 12 porties. Vorm bolletjes van het deeg en verspreid deze over een met bakpapier beklede bakplaat. Dek de bakplaat af met een theedoek en laat de broodjes nogmaals een uur rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 180℃ hetelucht.
  • Bak de witte bolletjes 12 minuten in het midden van de oven en laat ze helemaal afkoelen.
  • Schep de vanilleroom in de spuitzak en vul de broodjes via de onderkant met de room.
  • Verwarm voor de chocoladeganache de slagroom in een pannetje. Haal de pan van het vuur zodra de damp van de slagroom af komt.
  • Doe de chocolade bij de slagroom in de pan en roer goed door tot de chocolade is gesmolten.
  • Schenk de chocoladeganache over de bovenkant van de broodjes en laat heel even liggen tot de ganache wat minder vloeibaar is geworden.