Ga terug
+ servings
bitterballen met groenten
Recept afdrukken
4.34 van 3 stemmen

Bitterballen van stamppot

Deze bitterballen zijn niet gemaakt met vleesragout maar van stamppot! Van hutspot welteverstaan; vandaar de toepasselijke naam: hutsballen.
Voorbereidingstijd45 minuten
Bereidingstijd7 minuten
Afkoelen/bevriezen3 uur
Totale tijd3 uur 52 minuten
Gang: tussendoortje
Keuken: Hollands
Trefwoord: ALDI, bitterbal, bitterballen, borrelhapje, frituursnack, hartige snacks, hutspot, stamppot
Porties: 10 stuks

Equipment

  • frituurpan of pan met een laagje olie

Ingrediënten

Voor de vulling:

  • 10 g boter
  • 12 g bloem
  • 60 ml groentebouillon
  • 3 blaadjes gelatine
  • 80 g aardappel
  • 40 g wortel - in kleine blokjes
  • 40 g ui - grof gesnipperd
  • peper en zout

Om te paneren:

  • 75 g bloem
  • 2 eiwitten
  • 75 g paneermeel
  • peper en zout

Instructies

  • Begin met het maken van de basis voor de vulling, de salpicon. Smelt hiervoor de boter in een steelpannetje en laat het bruisen tot het lichtbruin kleurt.
  • Voeg dan de bloem toe en roer dit met een garde tot het een zanderige textuur krijgt.
  • Schenk de groentebouillon in de pan en roer dit tot een klontvrij papje. Laat een minuut of twee doorkoken.
  • Week de gelatine in koud water en voeg de gelatine aan de ragout toe. Roer door tot de gelatine is gesmolten en zet de salpicon in de koelkast zodat het af kan koelen.
  • Smelt ondertussen een klontje boter in een steelpannetje en karameliseer de blokjes wortel en de ui, tot de ui bruin kleurt. Laat helemaal afkoelen.
  • Kook ondertussen de aardappel in een pan met water in 20 minuten zacht. Prak fijn met een vork en laat helemaal afkoelen.
  • Meng de salpicon met de gekarameliseerde groenten en de geprakte aardappel. Voeg peper en zout naar smaak toe en kneed het geheel tot 10 balletjes.
  • Leg de ballen een uurtje in de vriezer zodat ze stevig kunnen worden.
  • Wentel de stamppotballetjes door de bloem, eiwit en daarna door het paneermeel. Herhaal deze stap nog een keer zodat iedere bitterbal is voorzien van twee paneerlagen. Leg de stamppot bitterballen weer minimaal uur in de vriezer.
  • Verhit de olie in een frituurpan of kookpan naar 180℃.
  • Frituur de hutsballen 7-8 minuten in de hete olie tot ze mooi goudbruin gekleurd zijn. Laat uitlekken op een vel keukenrol en serveer direct.