Ga terug
+ servings
aardbeien-meringuetaart
Recept afdrukken
No ratings yet

Aardbeien-meringuetaart

Zo fris als de klassieke citroen-meringuetaart is, zo zoet is deze aardbeien-meringuetaart. Lekker met mascarponeroom en een flinke hoeveelheid verse aardbeien.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Koeltijd2 uur
Totale tijd2 uur 50 minuten
Gang: nagerecht
Trefwoord: aardbeien, fruittaart, mascarponeroom, meringue, taart, zoete taart
Porties: 1 taart (30cm)

Equipment

  • 1 taartvorm
  • blindbakvulling
  • elektrische (hand)mixer
  • crème brûlée brander

Ingrediënten

Taartbodem

  • 130 g koude roomboter - in blokjes
  • 85 g lichtbruine basterdsuiker
  • 215 g bloem
  • 1 ei
  • snuf zout

Mascarponeroom

  • 250 g mascarpone - zacht
  • 1 vanillestokje
  • 250 ml slagroom
  • 100 g kristalsuiker

Aardbeien

  • 800 g aardbeien - in kleine stukjes
  • 50 g kristalsuiker
  • sap van 1/2 citroen

Meringue

  • 4 eiwitten
  • 200 g kristalsuiker
  • snufje zout

Instructies

  • Doe alle ingrediënten voor de taartbodem in een kom en kneed dit met je handen tot een stevig deeg. Pak het deeg met plasticfolie in en leg het een uur in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180℃ boven- en onderwarmte en vet de taartvorm in.
  • Bebloem het aanrecht en rol het taartdeeg uit tot een ronde plak van ong 1/5 cm dik.
  • Bekleed de taartvorm met het taartdeeg en snijd overhangende randen weg.
  • Leg een vel bakpapier op de taartbodem en stort hier de blindbakvulling op. Bak de taartbodem 10 minuten met blindbakvulling en daarna nog eens 10 minuten zonder, tot de taartbodem goudbruin is. Laat helemaal afkoelen.
  • Roer voor de vulling de mascarpone met de vanille los.
  • Klop de slagroom met de kristalsuiker op en spatel deze luchtig door de mascarpone. Schep de mascarponeroom op de taartbodem en strijk de bovenkant glad.
  • Roer de aardbeien met de kristalsuiker en citroensap goed door elkaar en verdeel de aardbeien over de mascarponeroom. Zet de taart in de koelkast terwijl je de meringue maakt.
  • Doe de eiwitten, suiker en zout in een kom en verwarm deze al roerend au bain-marie tot de suiker helemaal is opgelost.
  • Schenk de eiwitten dan in de kom van een keukenmachine en klop de eiwitten op hoge stand stijf, net zolang tot het mengsel helemaal is afgekoeld.
  • Verdeel de meringue over de aardbeien en voorzie de meringue met de crème brûlée brander van een kleurtje.