Ga terug
+ servings
skoleboller
Recept afdrukken
No ratings yet

Skoleboller

Deze Skoleboller zijn typische zoete Scandinavische broodjes. Gevuld met romige vanillecustard en voorzien van zoet glazuur en geraspte kokos. Het zijn net gebakjes, zo lekker.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Rijs-/rusttijd2 uur 45 minuten
Totale tijd3 uur 35 minuten
Gang: brood, ontbijt
Keuken: Scandinavisch
Trefwoord: Bakken, brood bakken, custard, kokos, puddingbroodjes, skoleboller, vanillecustard, zoete broodjes
Porties: 6 stuks

Equipment

  • elektrische (hand)mixer met deeghaken
  • kom met plastic folie
  • bakplaat met bakpapier
  • theedoek

Ingrediënten

Brooddeeg

  • 120 ml lauwwarme melk
  • 45 g kristalsuiker
  • 1 tl instant gist
  • 1/4 tl zout
  • 1 ei - losgeklopt
  • 1 el vanille-extract
  • 260 g bloem
  • 15 g boter - zacht

Vanillecustard

  • 190 ml melk
  • 2 eidooiers
  • 3 el kristalsuiker
  • 1 el maizena
  • 1 el vanille-extract
  • 15 g boter - zacht

En verder:

  • 1 ei - losgeklopt
  • 1 el melk
  • 50 g poedersuiker
  • 1 el water
  • 50 g geraspte kokos

Instructies

Brooddeeg

  • Begin met het maken van het brooddeeg. Doe hiervoor de melk samen met de suiker en gist in een kom en roer dit even door. Voeg de zout, het losgeklopte ei en de vanille-extract toe.
  • Doe de bloem en zachte boter in de kom bij de natte ingrediënten en kneed het geheel enkele minuten tot een zacht en soepel deeg. In het begin is het deeg nog plakkerig; dit wordt vanzelf beter. Vorm een bal van het deeg.
  • Vet een kom lichtjes in met olie en leg het brooddeeg hierin. Dek af met plasticfolie en laat het deeg 2 uur op een warme plek rijzen tot het in volume is verdubbeld.

Custard

  • Schenk de melk in een steelpannetje en verwarm dit tot de damp van de melk afkomt.
  • Klop ondertussen de eidooiers samen met de suiker, maizena en vanille-extract tot een luchtig, lichtgeel mengsel.
  • Schenk al kloppend de helft van de melk melk bij het ei-papje en schenk vervolgens alles terug in de pan. Verwarm de custard al roerend tot deze dikker begint te worden.
  • Haal de custard van het vuur en roer de boter erdoor, tot deze is gesmolten. Zet de custard afgedekt tot gebruik weg.

Broodjes vormen

  • Verdeel het brooddeeg na de rijstijd in 6 gelijke delen. Bol de stukken deeg op en verspreid deze over een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg voor voldoende tussenruimte; de broodjes zetten nog wel wat uit.
  • Dek de bakplaat af met een theedoek en laat de bolletjes deeg 15 minuten rusten.
  • Duw na 15 minuten de bolletjes deeg een beetje plat en maak met de achterkant van een glas een kuil in het midden van de broodjes. Dek de bakplaat weer af en laat het deeg 30 minuten rusten.
  • Verwarm de oven voor op 180℃ boven- en onderwarmte.
  • Duw met de achterkant van een glas nogmaals kuiltjes in het brooddeeg.
  • Klop een ei samen met een lepel melk los en smeer de broodjes in met egg wash.
  • Vul de kuiltjes in de broodjes met vanillecustard en bak de broodjes 20 minuten in het midden van de oven.
  • Laat de broodjes volledig afkoelen.

Afmaken

  • Roer de poedersuiker en de lepel water tot een glazuur. Drizzle het glazuur langs de rand van de Skoleboller, langs de custard.
  • Strooi de geraspte kokos over het suikerglazuur.