Ga terug
+ servings
bananenbars
Recept afdrukken
No ratings yet

Bananen bars met karamelglazuur

Bakken met fruit gebeurt me niet vaak en zeker niet met bananen. Maar voor deze Bananen bars met karamelglazuur maak ik graag een uitzondering. Ze zijn zo lekker!
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd1 uur
Totale tijd1 uur 10 minuten
Gang: tussendoortje
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: banaan, bananen bars, fruit, karamelglazuur, recept, zoet
Porties: 1 cake van 15x15

Equipment

  • bakvorm 15 x 15 cm
  • oven
  • elektrische (hand)mixer

Ingrediënten

voor de cake:

  • 185 g bloem
  • 110 g basterdsuiker - lichtbruine
  • 60 g ongezouten roomboter - zacht
  • 3 eieren - losgeklopt
  • 65 ml crème fraiche
  • 1 tl vanille aroma
  • 2 rijpe bananen
  • 1 el bakpoeder

voor het glazuur:

  • 3 el ongezouten roomboter
  • 3 el basterdsuiker - lichtbruin
  • 2 el crème fraiche
  • 80 g poedersuiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160°C en vet een bakvorm van 15 cm x 15 cm (of iets groter) in met een beetje boter of zonnebloemolie. Om er helemaal zeker van te zijn dat de cake straks los laat uit de vorm, kun je ook nog wat bakpapier onderin de ingevette vorm leggen.
  • Zeef de bloem met de bakpoeder boven een kom en voeg hieraan de rest van de ingrediënten voor de cake toe, op de banaan na. Meng alle ingrediënten met een elektrische handmixer door elkaar totdat ze net gemengd zijn.
  • Knijp de banaan fijn (of prak de bananen met een vork) en voeg deze aan het beslag toe. Roer nog even door met de mixer. Kleine stukjes banaan mogen best blijven zitten, het beslag hoeft niet helemaal glad te zijn.
  • Stort het beslag in de bakvorm en bak de cake 60 minuten in het midden van de oven.
  • Laat de cake ongeveer tien minuten in de bakvorm afkoelen. Leg de cake vervolgens op een taartrooster en laat volledig afkoelen. Ondertussen kun je met het glazuur aan de gang.
  • Smelt voor het glazuur de boter met de basterdsuiker in een pannetje en blijf doorroeren. Hou het vuur middelhoog tot laag, je wilt immers niet dat de suiker aanbrandt. Laat de boter met de suiker zo’n twee minuten pruttelen.
  • Voeg de crème fraiche en de poedersuiker aan de boter toe en roer goed door. Laat het glazuur minimaal een halfuur staan zodat het dik kan worden. Bestrijk vervolgens de afgekoelde cake met het karamelglazuur.