Ga terug
+ servings
Krokante falafel met citroen-yoghurtdip
Recept afdrukken
No ratings yet

Krokante falafel met citroen-yoghurtdip

De meest ultieme falafel krijg je door de falafel te maken van gedroogde kikkererwten en deze vervolgens te frituren. Een ultieme picknicksnack maar ook heel lekker als lunch of diner, geserveerd met een frisse citroen-yoghurtdip.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Wachttijd8 uur 45 minuten
Totale tijd9 uur 15 minuten
Gang: hoofdgerecht, tussendoortje
Keuken: Egyptisch
Trefwoord: citroendip, falafel, homemade, kikkererwten, krokante falafel, picknick, picknicksnack, vegetarisch, yoghurtdipsaus
Porties: 4 personen

Equipment

  • Foodprocessor
  • frituurpan of pannetje met hete olie

Ingrediënten

Voor de falafel

  • 200 g gedroogde kikkererwten
  • 1 ui - in stukken
  • 2 bosuitjes - in stukken
  • 3 teentjes knoflook - gepeld
  • 15 g verse peterselie
  • 10 g verse munt
  • 10 g verse bieslook
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1/2 tl korianderpoeder
  • 1/2 tl kardemom
  • 1 el bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • peper en zout

Citroen-yoghurtdip

  • 100 g Griekse yoghurt
  • 1 el citroensap
  • 1 el verse dille - fijngehakt
  • 1 el verse bieslook - fijngehakt
  • peper en zout

Instructies

  • Doe de gedroogde kikkererwten in een kom en schenk de kom vol met water. Laat de kikkererwten een nachtje weken.
  • Giet de kikkererwten de volgende dag af en dep ze goed droog.
  • Doe ze vervolgens met de rest van de falafel-ingrediënten in een foodprocessor en maal het geheel fijn. Zorg voor een korrelige structuur, het moet geen pasta worden.
  • Zet de falafelmix 30 minuten in de koelkast zodat het wat plakkeriger kan worden.
  • Vorm balletjes van de falafelmix en leg deze weer even 15 minuten in de koelkast.
  • Verwarm ondertussen de frituurpan (of olie) naar 180℃.
  • Frituur de falafel 5-7 minuten in de hete olie tot ze bruin en knapperig zijn gekleurd.
  • Roer alle ingrediënten voor de citroen-yoghurtdip door elkaar en serveer de krokante falafel met de dipsaus.