Ga terug
meringues
Recept afdrukken
No ratings yet

Meringues

Je kent ze vast wel, die heerlijk zoete maar luchtige schuimkoekjes. Merinques, ze zijn makkelijk zelf te maken.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Totale tijd1 uur 40 minuten
Gang: nagerecht, tussendoortje
Keuken: Frans, Zwitsers
Trefwoord: eiwitten, meringues, recept, zoet

Equipment

  • oven
  • bakplaat met bakpapier
  • elektrische (hand)mixer

Ingrediënten

  • 4 eiwitten
  • 200 g kristalsuiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 90°C.
  • Neem een geheel vetvrije kom en een handmixer en klop de eiwitten stijf tot er pieken ontstaan.
  • Voeg beetje bij beetje de suiker toe terwijl je met de mixer blijft kloppen. Je zult merken dat het eiwit een stuk steviger wordt. Blijf kloppen totdat alle suiker is opgenomen.
  • Neem een met bakpapier beklede bakplaat en vorm met een lepel hoopjes van het eiwit. Schuif de bakplaat de oven in en laat de meringues in zo’n anderhalf uur zachtjes hard worden. Het is niet de bedoeling dat ze gaan verkleuren, vandaar dat oven op zo’n lage temperatuur staat.

Notities

Maar hoe eet je meringues?
Allereerst kun je ze natuurlijk zo eten zonder a teveel poespas maar dat is misschien een beetje saai. Dus daarom hieronder enkele variatietips.
  • Als toetje met een heerlijke frambozensaus en vers frambozen.
  • Gevuld met banketbakkersroom en een grote toef slagroom en vers fruit bovenop.
  • In stukken gebroken door de trifle.
  • Maak kleine toefjes en voeg een kleurstof aan het eiwit toe zodat je de meringues bij de koffie kunt serveren.
  • Verkruimeld over een taart of over het ijs, overgoten met chocoladesaus.