Snijd de champignons in plakjes en snipper de ui. Maak de bouillon klaar en hou deze tegen de kook aan. Dit laatste is erg belangrijk! Draai hem dus op middelhoog vuur of op laag vuur zodat hij kokend heet blijft.
Verhit een hapjes pan en doe de boter en de olie in de bon en wacht totdat de boter gesmolten is. Pers een teentje knoflook boven de pan (of andere grote pan) en fruit de ui ongeveer drie tot vier minuten mee. Bak ondertussen de spekjes knapperig in een andere pan.
Wanneer de spekjes knapperig zijn haal je ze uit de koekenpan en laat je ze uitlekken op een stuk keukenpapier. Bak vervolgens in dezelfde pan de champignons totdat ze bruin en geslonken zijn.
Wanneer de uitjes glazig zijn voeg je de ongekookte rijst toe. Roer goed door totdat elke rijstkorrel glanzend is van de olie. Voeg vervolgens de wijn toe en laat ongeveer twee minuten koken totdat alle alcohol verdampt is.
Draai het vuur van de champignons uit zodra deze gebakken zijn. Voeg aan je risotto rijst vervolgens één soeplepel groentebouillon toe totdat alle rijst nét onder staat en draai het vuur tot middelhoog. Roer met een houten lepel door de risotto totdat nagenoeg al het vocht is opgenomen.
Voeg vervolgens weer een soeplepel bouillon toe en roer de risotto weer voorzichtig en gelijkmatig door totdat de bouillon weer opgenomen is. Herhaal deze stap totdat de risotto plakkerig is en zacht van de buitenkant met nog een beetje bite aan de binnenkant. Dit proces duurt ongeveer twintig tot dertig minuten. Ik had zelf de volle liter bouillon nodig, dus dat kun je ook als richtlijn aanhouden.
Rasp terwijl je de risotto maakt de Parmezaanse kaas. Verse Parmezaan is toch echt lekkerder dan de poederzakjes en hoeft helemaal niet duurder te zijn. Kijk bijvoorbeeld bij Lidl naar een stuk Parmezaan, dat kost je nog geen twee euro. Wanneer de risotto klaar is voeg je de parmezaan toe en roer je nog even goed door totdat de kaas gesmolten is.
Kruid vervolgens de risotto met Italiaanse kruiden en roer de spekjes en champignons erdoor heen. En dat is het!