Ga terug
+ servings
Chocolade-guinness cake
Recept afdrukken
No ratings yet

Chocolade-Guinness cake

Liefhebbers van het Ierse biertje Guinness moeten echt deze chocoladecake proberen, hoewel de meningen verschillen of je het bier écht nog kunt proeven in het resultaat. Hoe dan ook: deze cake is een bommetje en voor de échte chocoladeliefhebber. Vergeet het roomkaasglazuur niet, die maakt het geheel helemaal af.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd50 minuten
wachttijd (afkoelen)2 uur
Totale tijd3 uur 5 minuten
Gang: tussendoortje
Keuken: Iers
Trefwoord: cake, chocoladecake, guinness
Porties: 1 cake (22 cm)

Equipment

  • 22 cm springvorm
  • elektrische handmixer of keukenmachine

Ingrediënten

  • 150 g boter - zacht
  • 450 g fijn kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 1 el vanille-extract
  • 200 g crème fraîche
  • 250 ml Guinness
  • 275 g bloem
  • 2,5 tl baking soda
  • 150 g ongezoet cacaopoeder
  • snuf zout

Voor het glazuur:

  • 250 g naturel roomkaas - zacht
  • 250 g poedersuiker
  • 2 el volle melk

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180℃ boven- en onderwarmte. Vet de springvorm in en/of bekleed hem met een vel bakpapier.
  • Doe de boter en suiker in de kom van de keukenmachine en klop dit romig. Voeg de eieren en het vanille-extract toe en klop mee.
  • Schep terwijl de machine draait de crème fraîche in de kom en schenk de Guinness erbij. Schraap af en toe met een pannenlikker langs de randen en bodem van de kom.
  • Doe tot slot alle droge ingrediënten in de kom en spatel het geheel tot een egaal cakebeslag.
  • Stort het cakebeslag in de springvorm en strijk de bovenkant glad. Bak de cake 50-60 minuten in het midden van de oven gaar en laat hem volledig afkoelen.
  • Roer voor het glazuur de zachte roomkaas, poedersuiker en melk tot een egaal glazuur.
  • Verdeel het glazuur vlak voor serveren over de bovenkant van de cake.