Ga terug
+ servings
Custard-appeltaart
Recept afdrukken
No ratings yet

Custard-appeltaart

Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd1 uur 10 minuten
Totale tijd1 uur 40 minuten
Trefwoord: appeltaart
Porties: 1 taart (24 cm)

Equipment

  • springvorm, 24 cm doorsnede
  • deegroller
  • elektrische (hand)mixer met deeghaken

Ingrediënten

Deeg:

  • 300 g zelfrijzend bakmeel
  • 80 g kristalsuiker
  • 175 g roomboter - koud, in blokjes
  • 1 ei
  • 3 el koude melk
  • snufje zout

Custard:

  • 250 ml volle melk
  • 1 tl vanille-aroma
  • 50 g kristalsuiker
  • 3 eidooiers
  • 30 g maizena

Appeltaartvulling:

  • 6 appels - bijv. Elstars, in blokjes
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 2 el lichtbruine basterdsuiker
  • 100 g rozijnen

Overig

  • 1 ei - losgeklopt

Instructies

  • Vet de springvorm in en bekleed de bodem met een vel bakpapier. Verwarm de oven voor op 180℃ boven- en onderwarmte.
  • Doe alle ingrediënten voor het taartdeeg in de kom van de keukenmachine en kneed het geheel tot een soepel, zacht deeg.
  • Bestrooi het aanrecht lichtjes met bloem en rol het deeg uit tot een plak van ong. 4mm dik.
  • Steek een cirkel ter grootte van de springvorm uit het deeg en leg deze op de bodem van de springvorm.
  • Snijd uit de rest van het deeg stroken om de zijkanten van de springvorm te bekleden en om straks de taart aan de bovenkant te decoreren. Kneed en rol waar nodig het deeg opnieuw uit.
  • Verwarm voor de custard de volle melk in een steelpannetje. Klop de andere ingrediënten ondertussen met een garde op.
  • Schenk een deel van de warme melk bij het custardmengseltje en schenk vervolgens alles weer terug in de steelpan. Breng de custard aan de kook en kook net zolang tot de custard dik is geworden. Laat afkoelen terwijl je de appeltaartvulling maakt.
  • Schep voor de taartvulling alle ingrediënten door elkaar.
  • Schep de custard op de taartbodem in de springvorm en verdeel deze tot een zo egaal mogelijke laag.
  • Schep de taartvulling bovenop de custard.
  • Garneer de taart met de rest van het taartdeeg.
  • Smeer de bovenkant van de taart in met losgeklopt ei en bak de custard-appeltaart in het midden van de oven in 60-70 minuten helemaal gaar.