Ga terug
+ servings
Groningse poffert
Recept afdrukken
No ratings yet

Groningse Poffert

Porties: 4 personen (1 poffert)

Ingrediënten

  • 200 gr rozijnen
  • 50 gr krenten
  • 500 gr tarwebloem
  • 12 gr kristalsuiker
  • rasp van 3/4 citroen
  • 10 gr zout
  • 1 ei
  • 8 gr gedroogde gist
  • 450 ml volle melk
  • 15 gr paneermeel

Instructies

  • Wel de rozijnen en krenten in lauwwarm water.
  • Zeef de bloem boven een beslagkom en schep de kristalsuiker en citroenrasp door elkaar. Voeg de citroensuiker en het zout aan de bloem toe en meng erdoor.
  • Maak een kuiltje in het midden van de droge ingrediënten en breek het ei hierin. Voeg de gist toe en meng het geheel met je handen door de bloem.
  • Voeg geleidelijk de helft van de melk toe. Meng nog 3 minuten. Voeg de rest van de melk toe en meng tot een slap deeg met de dikte van oliebollenbeslag.
  • Laat de rozijnen en krenten uitlekken in een vergiet. Meng door het deeg.
  • Vet de poffert- of tulbandvorm in en bestrooi met een klein laagje paneermeel. Verwijder overtollig paneermeel door de bakvorm op de kop te houden.
  • Doet het poffertdeeg in de bakvorm. Laat 30 minuten rijzen op een warme, tochtvrije plek. Verwarm ondertussen de oven tot 210℃.
  • Zet een ovenschaal met een laagje van 2 cm water onderin de oven zodat er stoom ontstaat. Bak de poffert circa 1 uur in de oven op het rooster.
  • Serveer de poffert in stukken met gesmolten boter en basterdsuiker.