Ga terug
+ servings
Japanse Cotton Cheesecake
Recept afdrukken
4.14 van 66 stemmen

Japanse cheesecake (cotton cheesecake)

Porties: 1 taart (24 cm)

Ingrediënten

  • 250 gr naturel roomkaas - bij voorkeur Philadelphia
  • 6 eieren - eiwitten en -dooiers gescheiden
  • 150 gr fijne(!) kristalsuiker - verdeeld in twee porties
  • 50 gr ongezouten roomboter
  • 100 ml volle melk
  • sap van 1/2 citroen
  • rasp van 1 citroen
  • 50 gr bloem
  • 20 gr maizena
  • 1/2 tl vanille-extract
  • snufje zout
  • poedersuiker

Instructies

  • Verwarm de oven (boven- en onderwarmte) voor op 200℃.
  • Vet een springvorm van 24 cm goed in met boter en bekleed de bodem met bakpapier. Pak de springvorm* aan de onder- en zijkanten volledig in met aluminiumfolie zodat eventuele kiertjes goed zijn bedekt. Ik heb hiervoor drie grote vellen aluminiumfolie gebruikt.
  • Verwarm een beslagkom au bain-marie en doe hier de roomkaas in. Roer de roomkaas helemaal zacht. Voeg vervolgens de eidooiers toe en klop dit goed op met een garde.
  • Doe 75 gr suiker bij de eidooiers en roomkaas en klop dit wederom op.
  • Verwarm de melk in een steelpannetje en voeg hier de boter aan toe. Zorg ervoor dat de boter is gesmolten en voeg het mengsel aan het roomkaasbeslag toe. Roer goed door tot een klontvrij mengsel. Voeg vervolgens het zout, citroensap en citroenrasp en het vanille-extract toe.
  • Haal de beslagkom van de pan met water af en zeef de bloem en de maizena boven de kom. Roer met een spatel de droge ingrediënten door het cheesecakebeslag.
  • Doe de eiwitten in een vetvrije kom en klop deze met behulp van een keukenmachine of elektrische handmixer op.
  • Voeg zodra de eiwitten schuimig worden beetje bij beetje de rest van de kristalsuiker toe. Klop de eiwitten tot zachte pieken.
  • Schep met beleid in etappes de geklopte eiwitten door het cheesecakebeslag. Doe dit zo rustig mogelijk zodat het beslag luchtig blijft.
  • Schep het cheesecakebeslag in de ingevette springvorm en tik een paar keer met de springvorm op het aanrecht om luchtbellen te verwijderen.
  • Leg een vaatdoekje op de bodem van een grote ovenschaal. Zorg ervoor dat de springvorm in de ovenschaal past.
  • Zet de gevulde springvorm op het vaatdoekje en vul de ovenschaal met warm water. Zorg ervoor dat de springvorm 1,5 - 2 cm onder water staat.
  • Zet de ovenschaal met springvorm op het laagste ovenrek in de oven.
  • Bak de cheesecake 18 minuten op 200℃. Verlaag vervolgens de temperatuur naar 140℃ terwijl je de taart in de oven laat staan en de deur dichtlaat. Bak de taart nog eens 30 minuten.
  • Draai na 30 minuten de oven uit en laat de cheesecake nog eens 30 minuten in de oven staan zonder de deur te openen.
  • Haal na 30 minuten de springvorm uit het waterbad. Haal het waterbad uit de oven en zet de springvorm terug op het rooster. Laat de ovendeur op een kier staan en laat de cheesecake nog eens 30 minuten afkoelen.
  • Haal de cheesecake voorzichtig uit de springvorm en bestrooi hem met poedersuiker. Serveer de cheesecake direct of laat hem nog wat kouder worden in de koelkast. De cheesecake is 3 dagen houdbaar in de koelkast.

Notities

*Als je een ronde bakvorm met opstaande rand hebt dan kun je deze ook gebruiken. Het is dan niet nodig om de randen en onderkant helemaal in te pakken.