Ga terug
+ servings
Bloemkoolgratin met bacon
Recept afdrukken
No ratings yet

Bloemkoolgratin met bacon

Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 1 hele bloemkool in roosjes gesneden
  • 150 gr baconblokjes
  • 1 rode ui in halve ringen
  • 15 gr ongezouten roomboter
  • 15 gr bloem
  • 250 ml volle melk
  • snuf nootmuskaat
  • 100 gr gruyère geraspt
  • witte peper

Instructies

  • Kook de bloemkoolroosjes ongeveer 10 - 12 minuten voor zodat ze wat zachter worden. Bak ondertussen de baconblokjes en rode ui in een koekenpan tot de ui zacht is.
  • Verwarm de oven voor op 180°C en vet een ovenschaal lichtjes in met een beetje olie.
  • Smelt de roomboter in een steelpan en voeg hier de bloem aan toe. Bak deze zo'n 3 minuten mee terwijl je met een garde roert.
  • Voeg al roerend de volle melk toe. Breng de bechamel aan de kook en kook deze in zo'n 5 - 7 minuten tot een dikke saus.
  • Voeg de helft van de geraspte gruyère, een snuf nootmuskaat en de witte peper aan de bechamelsaus toe. Roer dit goed door tot de kaas volledig is gesmolten.
  • Schep de baconblokjes en rode ui door de bloemkoolroosjes. Schep vervolgens alles in de ingevette ovenschaal.
  • Schenk de kaassaus over de bloemkool in de ovenschaal. Strooi de rest van de geraspte gruyère over de bloemkool en bak de bloemkoolgratin in het midden van de oven 20 minuten tot de kaas bovenop gesmolten en lichtbruin gekleurd is.