Ga terug
+ servings
Pindakaas babka met chocolade
Recept afdrukken
No ratings yet

Pindakaasbabka met chocolade

Porties: 8 plakken

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 260 gr bloem
  • 50 gr kristalsuiker
  • 1 tl instant gist
  • 60 ml water
  • 2 kleine eieren
  • snufje zout
  • 75 gr ongezouten roomboter op kamertemperatuur

Voor de chocoladevulling:

  • 30 gr pure chocolade in stukjes
  • 30 gr ongezouten roomboter
  • 10 gr poedersuiker
  • 10 gr cacaopoeder

Voor de pindakaasvulling:

  • 50 gr pindakaas
  • 1 el roomboter gesmolten
  • 1 el poedersuiker

Voor de siroop:

  • 40 ml water
  • 3 el kristalsuiker

Instructies

  • Meng de bloem, suiker en het gist met elkaar. Voeg het water en één ei toe en meng dit goed. Voeg vervolgens het tweede ei toe.
  • Zet de mixer op een lage stand en voeg het zout en de roomboter toe. Doe dit rustig, met ongeveer één eetlepel per keer. Zorg ervoor dat de boter goed wordt opgenomen en laat het deeg vervolgens 10 minuten draaien tot het los begint te komen van de kom.
  • Doe het deeg in een lichtjes ingevette kom en dek af met plasticfolie. Laat het deeg 2 uur op kamertemperatuur rijzen tot het in volume is verdubbeld.
  • Smelt voor de chocoladevulling de chocolade met de roomboter. Doe de poedersuiker en cacao erbij en roer dit tot een mooi geheel. Roer in een andere kom de pindakaas, roomboter en poedersuiker tot een egaal mengsel.
  • Rol het deeg zodra dit goed is gerezen uit tot een rechthoek van ongeveer 40 x 30cm. Bestrijk de helft van het deeg met het chocolademengsel en de andere helft met de pindakaas. Zorg ervoor dat je langs de randen ongeveer 1 cm ruimte overhoudt.
  • Rol het deeg voorzichtig over de breedte op en snijd het in de lengte doormidden. Let op: je aanrecht wordt hier goed smerig van!
  • Leg de doorgesneden helften met de open bovenkant naast elkaar. Druk de uiteinden van de twee helften tegen elkaar en 'vlecht' de twee stroken in elkaar. Probeer de open kant steeds boven te houden.
  • Vet een cakeblik van 30cm in en leg hier het gevlochten brood in. Dek het blik af en laat het deeg 1 1/2u op kamertemperatuur rusten. Verwarm ondertussen de oven voor op 190°C.
  • Zet het bakblik in de oven en bak de babka in ongeveer 30 minuten gaar en goudbruin.
  • Maak tijdens het bakken de siroop door de suiker in het water te laten smelten. Schenk de siroop over de babka zodra deze uit de oven komt. Gebruik alle siroop, dit komt de smaak alleen maar ten goede!
  • Haal de babka uit het cakeblik en laat 'm volledig afkoelen op een taartrooster.