Ga terug
+ servings
Recept afdrukken
No ratings yet

Köfte Ovenschotel

Porties: 4 personen

Ingrediënten

Tomatensaus

  • 2 blikken (400gr) tomatenblokjes
  • 1 el zoete paprikapoeder
  • 1 tl scherp paprikapoeder
  • 1 rode ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 el honing
  • peper en zout

Köfte

  • 500 gram rundergehakt
  • 1 rode ui gesnipperd
  • 1 teen knoflook geraspt
  • 1 rode peper in kleine stukjes gesneden
  • 5 takjes koriander fijngesneden
  • 3 takjes munt fijngesneden
  • 2 tl komijn
  • 2 tl kaneel
  • 1 ei
  • zeezout

Overig

  • 250 gram zilvervliesrijst*
  • 2-3 tomaten in plakjes
  • 1 aubergine in plakjes
  • 1/2 blok Feta
  • een bakje tzatziki of zelfgemaakte
  • 4 pita's (optioneel)

Instructies

Voorbereiding

  • Kook de rijst gaar.

Tomatensaus

  • Bak in een beetje olijfolie de rode ui glazig en voeg dan de knoflook toe. Roer even door en voeg niet veel later de tomatenblokjes, het zoete en scherpe paprikapoeder, de honing en eventueel een beetje peper en zout toe. Roer het geheel goed door en laat op zacht vuur ruim een half uur stoven. Roer af en toe door.

Köfte

  • Ondertussen maak je de köfte. Kneed alle ingrediënten uit het rijtje 'Köfte' hierboven door het gehakt en vorm kleine rolletjes.
  • Leg alle rolletjes in een pan en bak de buitenkant in korte tijd bruin. De rolletjes hoeven niet gaar te zijn, ze gaan ook nog even de oven in namelijk.
  • Verwarm de oven voor op 230 graden.

Ovenschaal vullen

  • Vul een ovenschaal (ik gebruikte er een met een lengte van 30cm) met de rijst en daarna met de tomatensaus. Duw alle schijfjes aubergine en tomaat erin en wissel deze af met de köfte. Brokkel de feta erover en schuif de schaal in de oven voor 10-15 minuten.
  • Serveer met tzatziki en eventueel met gegrilde puntjes pita.

Notities

Ik verdeelde de rijst met daarover de tomatensaus in de ovenschaal. Je kunt deze twee ook alvast door elkaar roeren, voordat het de ovenschaal in gaat.