Verwarm de oven voor op 100°C en bekleed de bakplaat met een vel bakpapier.
Klop de eiwitten samen met het kristalsuiker in een keukenmachine stijf.
Voeg tijdens het kloppen het citroensap toe. Zeef de maizena en de cacaopoeder en voeg ook deze aan de eiwitten toe.
Spatel zodra de eiwitten stijf zijn geklopt de chocolate chips door het eiwitbeslag.
Schep de meringue op de bakplaat in een door jou gewenste vorm.
Droog/bak de pavlova 2 uur in het midden van de oven. De buitenkant van de pavlova moet hard en knapperig zijn, de binnenkant mag nog best chewy en zacht zijn.
Laat de pavlova helemaal afkoelen.
Klop de slagroom met een elektrische handmixer stijf en roer de mascarpone en poedersuiker zacht.
Spatel de stijfgeklopte slagroom en zachte mascarpone door elkaar en schep de mascarponeroom op de pavlova.
Schep tot slot de vlaaivulling op de mascarponeroom en serveer de pavlova direct.