Travel Report: Culinair Friesland #2

Door NandaGisteren hebben jullie deel 1 van het Travel Report Culinair Friesland al kunnen lezen. Een bomvolle dag met vooral heel veel lekker eten. Het volle programma zorgde ervoor dat in één dag al mijn vooroordelen over Leeuwarden als sneeuw voor de zon verdwenen en dus keek ik al gauw uit naar dag twee.

Na heerlijk geslapen te hebben in het Post Plaza hotel begon dag twee in culinair Friesland met een lekker ontbijt in het hotel. Het ontbijt bij het Post Plaza Hotel wordt geserveerd in buffetvorm waarbij je kunt kiezen uit de meest lekkere producten, waaronder natuurlijk ook Fries Suikerbrood. Origineel was dat er de mogelijkheid was om hier een wentelteefje van te laten maken, leuke aanvulling op het buffet!

Asum

Asum

Na het ontbijt checkten we uit en verzamelden we weer bij We Are Grutsk, zij hadden voor vandaag elektrische fietsen voor ons gereserveerd. Vandaag gaat Marieke van We Are Grutsk ook mee en beginnen we onze tour door de stad van Leeuwarden. Al snel verruilen we de stad voor een kleiner dorpje bij Leeuwarden waar een stadstuin gelegen is, genaamd Asum. Boer Gosse verbouwd hier groente en fruit, en voor een vast bedrag per jaar kunnen mensen gebruik maken van deze tuin en hier verse groente, fruit en bloemen plukken.

Asum

Asum bestaat uit een groot veld waar veel soorten groenten verbouwd worden, denk hierbij aan wortelen, bonen, pompoenen, witlof, spruiten etc. Op het terrein lopen ook varkens rond die de grond mooi schoon houden en de wortels in de grond opeten. Hierdoor wroeten ze de grond naar boven waardoor deze weer vruchtbaar wordt. Hartstikke natuurlijk dus.

Asum

De groente die verbouwd worden bij Asum zijn enorm, zo bewijst de foto met de gigantische augurk die makkelijk voor een kleine snackkomkommer door zou kunnen gaan!  Gosse is heel enthousiast en praat vol passie over zijn werk. Zo’n stadstuin is natuurlijk een super initiatief.

Bongastate

Na het mooie verhaal over de stadstuin sprongen we weer op de e-bike richting melkschapenbedrijf Bongastate. Het was een eindje fietsen, maar dankzij de snelheid van zo’n e-bike waren we er zo. Als eerste kregen we een lunch bij Bongastate, bereid door boer Chris en zijn vrouw. We kregen een heerlijke mosterdsoep en mochten daarna genieten van verse brood en roggebrood met natuurlijk schapenkaas.

Bongastate

Bongastate

bongastate4

Na de lunch liet boer Chris ons het bedrijf zien en we begonnen bij de schapen. Chris geeft ook workshops leidinggeven met de schapen (denk hierbij aan managers van bedrijven die schapen moeten gaan verplaatsen, moeten communiceren met de schapen etc. Of aan workshops teambuilding) en dat leek me nogal vreemd. Maar eenmaal tussen de schapen wilde ik het liefste ook een workshop volgen, want die schapen zijn zo lief en mooi! Geen straf om daar een hele dag mee te mogen werken. Leuk vond ik ook dat ze heel veel aandacht nodig hebben, sommige bleven net zo lang staan tot je ze had geaaid, hoe lief is dat!

Het hoogtepunt vond ik toch het lammetje, pasgeboren en zo schattig. We mochten hem allemaal even aaien, onder toeziend oog van de moeder uiteraard.

De schapenkaas wordt trouwens niet op Chris zijn boerderij gemaakt maar een paar boerderijen verderop, hij levert wel de melk hiervoor.

Oldehove

Na deze overload aan schattige schapen fietsten we terug naar Leeuwarden, het was tijd om de scheve toren, de Oldehove te gaan beklimmen. Ik hou erg van dingen met een mooi uitzicht, dus ik keek er naar uit om deze toren te mogen beklimmen. Eenmaal boven hadden we prachtig zicht over de stad, en over het Ljouwert Culinair festival.

Ljouwert Culinair

Ljouwert Culinair

Het laatste deel van deze dag was natuurlijk weggelegd voor het culinaire festival van Leeuwarden. Hier staan veel bekende restaurants die allemaal een aantal kleine gerechten hebben bereid die je kunt proeven tegen betaling van zogenoemde Leeuwen. Vanwege het grote aanbod aan restaurants was het lastig kiezen, maar uiteindelijk begonnen we bij de hotelschool van Leeuwarden waar chef Albert Kooy de scepter zwaait. Kooy runt restaurant Wannee (vernoemd naar de beroemde kookboeken van Wannee), het restaurant dat hoort bij de hotelschool. We maakten bij zijn stand even een stop om het met hem over zijn ideeën met betrekking tot voedsel te hebben. Zijn visie heeft wel wat weg van het Paleo principe: het teruggaan naar de basis. Een goed voedingspatroon moet volgens hem bestaan uit 80% groente, 20% vlees. Bij zijn bereidingen gebruikt Kooy veel Nederlandse producten waarbij de hoofdrol uitgaat naar de aardappel. Al met al een erg interessant verhaal en ik ben ook erg benieuwd naar zijn restaurant Wannee!

Vervolgens hebben we wat rondgelopen over het terrein, verschillende lekkere gerechten geproefd waar jullie later meer over horen, en het weekend afgesloten op een hele leuke manier. Het Ljouwert culinair event is nu helaas voorbij, maar volgend jaar tijdens de Stad van de Smaak, vindt een soortgelijk event een hele week in oktober plaats. En ik kan je alleen maar zeggen dat dit meer de moeite waard is om te bezoeken.

Het was een vol weekend! Ik heb veel gezien, gedaan en geproefd en ik kan iedereen aanraden eens naar Leeuwarden te gaan. De mensen zijn ontzettend vriendelijk en gastvrij en Leeuwarden huisvest prachtige bedrijven die allemaal het bezoeken waard zijn. Zeker geen saaie stad zoals ik aanvankelijk dacht, maar een stad waarvan we de komende jaren nog heel veel kunnen verwachten.

Join the Conversation

  1. Eline says:

    Die wollige varkens zijn zo ontzettend leuk!

  2. MySimplySpecial says:

    Leuke foto’s! Nu ik lees over suikerbrood heb ik daar ineens helemaal zin in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close