Alles over noedels

Net zoals pasta zijn ook noedels er in tientallen soorten en maten. Glasnoedels, eiernoedels, rijstnoedels… Zelfs ik weet zo af en toe niet wat ik moet kiezen wanneer ik in de supermarkt voor het Aziatische schap sta. De hoogste tijd voor een beetje uitleg. Waar liggen de verschillen tussen alle soorten noedels en waar kun je welk soort het beste voor gebruiken. OMF legt uit: alles over noedels.

Noedels, wat zijn het?
Officieel zijn noedels eetwaren die worden gemaakt van ongerezen deeg en vervolgens worden gekookt in water. Als je het zo bekijkt kun je de Italiaanse pasta dus ook scharen onder noedels, maar aangezien hier maar liefst 350 soorten van bestaan, houd ik het vandaag bij de Aziatische noedels en dan de meest voorkomende. Degene die je gebruikt in wokgerechten bijvoorbeeld. Noedels zijn afhankelijk van het soort zowel vers als gedroogd verkrijgbaar maar hebben allemaal één hoofdbestanddeel: zetmeel

udon noedelsbabble.com

Udon
Udon noedels zijn dikke, Japanse deegnoedels die vrij lastig verkrijgbaar zijn in Nederland. Richting het westen van het land kom je ze geregeld tegen in Toko’s en andere Oosterse supermarkten, in het oosten is het een stuk lastiger. Dan ben je toch echt overgeleverd aan webshops waar je ze kunt bestellen. Udon wordt gemaakt van tarwemeel, water en zout en doordat er geen ei aan wordt toegevoegd zijn ze mooi wit van kleur. Om deze noedels te maken wordt het deeg uitgerold en gesneden. Udon noedels zie je vaak terugkomen in Japanse restaurants als wokgerecht, maar het wordt ook regelmatig gegeten in noedelsoep.

lamianrasamalaysia.com

Lamian (mie)
Lamian is een Chinese noedel die bij ons vooral bekend staat als mie. Het wordt hier dan ook vooral voor bami gebruikt. Het deeg voor de Lamian wordt uitgerekt, gevouwen, weer uitgerekt en weer gevouwen, een typische bereiding voor deze Chinese noedels. Aan de hand van het aantal keren dat er wordt gerekt en gevouwen, wordt de dikte en lengte van de noedel bepaald. In China wordt Lamian heel vaak gebruikt in noedelsoepen, maar het wordt ook vaak geroerbakt. Gangbare producten die vaak gepaard gaan met Lamian zijn rund- of schapenvlees.

rijstnoedelswithstyleandgraceblog.com

Shahe fen (rijstnoedels)
Shahe fen kennen wij als rijstnoedels en zijn typerend in uiterlijk en smaak. Deze langgerekte, vrij brede en witte noedels zijn van origine Chinees en worden gemaakt van rijst. Overigens heb je ook wat dunnere versies, deze liggen bij ons in de schappen. Ik heb ze bijvoorbeeld gebruikt voor mijn Kip Cajun noedels. In China worden de rijstnoedels traditioneel geserveerd in gerechten met vis of rundvlees. Chao Fen is het bekendste gerecht: geroerbakte rijstnoedels met groenten en vlees.

mihoenadorasbox.net

Rijstvermicelli (mihoen)
Ook mihoen is een Chinese noedel die gemaakt wordt van rijstbloem. Deze noedel kent over de hele wereld verschillende namen. Mihoen bij ons, Bún in Vietnam, Sen Mie in Thailand en als bee hoon in Maleisië. Mihoen is een zeer bekende noedel die bij ons verkrijgbaar is bij de Chinees, maar ook veel wordt gebruikt in loempia’s. Een heel allround inzetbare noedel eigenlijk, die bij iedere supermarkt wel verkrijgbaar is.

glasnoedelsnorecipes.com

Glasnoedels
Glasnoedels zijn anders dan andere noedels. Glasnoedels worden namelijk gemaakt van bonen, mungbonen om precies te zijn. In Thailand ben ik deze noedels heel veel tegengekomen in noedelsoepen en qua textuur vind ik ze iets steviger/harder dan de noedels die we gewend zijn te eten. Ook deze noedels worden regelmatig in loempia’s gebruikt en je kunt ze zelfs frituren. Ook in salades zijn ze vrij populair.

eiernoedelssipsandspoonfuls.com

Eiernoedels
Tot slot hebben we dan eiernoedels. Ze worden gemaakt van tarwemeel en eieren en hierdoor hebben de noedels een gelige kleur. Ze worden veelal gedroogd verkocht maar wellicht heb je geluk en vind je ze ook vers. Eiernoedels zijn heel allround in te zetten, je kunt ze zowel gebruiken in soepen als wokgerechten maar werken ook prima in salades. Persoonlijk vind ik ze wel altijd wat meer plakken dan de andere noedels.

De bovenstaande noedels zijn de meest voorkomende noedelsoorten in Nederland, maar zoals ik al zei zijn er nog zeker honderden soorten meer. Mijn favoriete noedelsoorten zijn Udon noedels en ik baal ervan dat ze hier zo lastig verkrijgbaar zijn. Wellicht bestel ik ze binnenkort eens online, lekker bij Teriyaki Zalm! Rijstnoedels vind ik ook fijn, maar dit komt voornamelijk omdat ik ze fijn vind werken. Ze zijn vrij glad en hierdoor plakken ze niet zo snel, ideaal.

Wat is jouw favoriete noedelgerecht? 

Join the Conversation

  1. Marike says:

    Interessant artikel! Ik eet eigenlijk helemaal niet zoveel noedels, gek, want ze zijn enorm veelzijdig!

  2. Judith says:

    Ik ben gek op noedels! Al eet ik dan wel niet zo heel veel meer dan van die instant noodles pakjes…

  3. Lydia says:

    Hier ben ik dol op! Van de noedels die ik geprobeerd heb (rijst, udon, mie en eier) vind ik de rijstnoedels de lekkerste. Maar als het gerecht het toelaat gebruik ik liever de eiernoedels omdat die een stuk goedkoper zijn.

    Wat jammer trouwens dat udon noedels zo moeilijk te verkrijgen zijn. Ik heb bij de toko hier wel een pakje gezien, maar verder kom ik ze bijna niet tegen.

  4. Yvonne says:

    Udon noodles hebben ze sinds een tijdje bij de xenos! Erg lekker en niet duur!

  5. Karlijn says:

    Als je naar de NL sound of music kijkt, weet je iedergeval wel iets van noodles:
    Do daar start en stop je mee
    Re een hertje in het veld
    Mi

    1. Sabine Author says:

      Sorry, maar ik heb de echte Sound of Music nog nooit gezien, laat staan de Nederlandse versie haha! ;)

      1. Jasper says:

        Leuk artikel,

        offtopic…Hulde voor het feit dat de sound of music nooit gezien hebt, ik kom helaas niet verder dan ik heb hem niet helemaal gezien =(

  6. Carlynn says:

    Udon noodles verkopen ze bij de action en lekker goedkoop ook!!!

  7. Marjolein says:

    Udon noedels gekocht bij AH XL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close