Komkommertijd?!

Het is veel in het nieuws de laatste dagen: zieke komkommers.
Maar wat is er nu eigenlijk aan de hand? Kunnen we nog komkommer eten zonder ziek te worden of zelfs dood te gaan? Op OhMyFoodness.nl lees je een helder en duidelijk verhaal!

Ongeveer anderhalve week geleden meldden tientallen Duitsers zich in het ziekenhuis met klachten als diarree, braken en buikpijn. Bij vrijwel al deze gevallen werd infectie met de EHEC-bacterie geconstateerd. Wat is deze bacterie? De EHEC-bacterie is een soort colibacterie. Colibacteriën zijn normale inwoners van je maagdarmkanaal, deze zijn niet schadelijk. Er zijn echter soorten die wél schadelijk zijn, zoals de EHEC-bacterie.
Het is niet gek dat deze bacterie juist in deze tijd van het jaar opduikt. Je kunt de infectie onder andere oplopen door niet geheel doorbakken vlees, iets dat gemakkelijk kan gebeuren tijdens een barbecue.
Inmiddels hebben meer dan 1400 mensen in Duitsland last (gehad) van deze infectie en zijn er 14 mensen aan overleden. Geen kleinigheidje dus. Ook is bekend dat de infectie is opgelopen door vervuilde groenten, met name komkommer.

Kunnen we nog wel gewoon komkommer eten?
Gisteren liep ik in mijn lokale supermarkt, waar de komkommers en de druiven in de aanbieding waren. De druiven waren niet aan te slepen, maar de komkommers bleven maar liggen. Ik vroeg de groenteman van de supermarkt of hij kon merken dat er zoveel te doen is rondom de EHEC-bacterie. Hij vertelde dat er wel wat minder komkommers werden verkocht, maar dat er geen sprake is van onrust.

Ik kon dus met een gerust hart twee komkommers in mijn mandje leggen.
Het is namelijk zo dat de komkommers in de Nederlandse supermarkten gewoon veilig zijn. Er zijn nog geen Nederlandse gevallen bekend van ziekte door infectie van de EHEC-bacterie van een komkommer uit de supermarkt. Wel heeft een aantal Nederlanders de bacterie opgelopen na een bezoek aan Duitsland.
De nieuwe Voedsel- en Waren Autoriteit meldt dat er na onderzoek geen giftige stoffen zijn aangetroffen in de producten als komkommer, sla en tomaat die je nu in de supermarkt vindt.

Je kunt dus gewoon lekker komkommer blijven eten!

Ben je toch een beetje huiverig? Het is heel simpel om de bacterie te mijden: was je groenten goed en in het geval van komkommer; schil ‘m!

Eigenlijk gaan de standaard hygiëneregels op:
– houd je messen en snijplanken schoon;
– was je handen voor je aan je eten zit en;
– was je eten goed.

Komkommer ze!

Join the Conversation

 1. Mijn ouders zijn net terug van een weekje vakantie in Duitsland en kregen daar in ieder restaurant nog salades voorgeschoteld. De komkommer-grapjes zijn hier niet van de lucht.
  In de meeste supermarkten staat de herkomst van de groente erbij vermeld. Hoewel ik niet verwacht dat supermarkten mogelijk besmette groenten in de schappen leggen, zal ik dat land van herkomst toch wel controleren.

 2. Geldt dit ook voor de tomaten (en sla) dan? Want je moest opletten met komkommer/tomaat/sla en aangezien ik tomaat nu net erg vaak eet… tomaat kun je ook niet schillen als je al voorzichtig zou willen zijn… :P
  Mja wassen doe ik sowieso altijd wel goed, mijn vriend verklaard me voor gek, maar al zolang als ik weet was ik mijn groenten/fruit zoals ik mijn handen zou wassen, met handzeep…. behalve dingen die poreus zijn zoals bramen/frambozen en dat soort dingen dan. Ik weet niet, voel me er gewoon beter bij, heb toch het idee dat het schoner wordt dan alleen met wat water en je merkt er niks van (zolang je goed afspoelt, hahahaha). Mja toch, zolang ik niet 100% zeker weet waar het vandaan komt etc. vind ik het toch een beetje eng. :P

  1. Annebeth says:

   Dit geldt ook voor tomaten en sla!
   Je kunt in principe alles gewoon eten. Goed dat je je eten grondig wast, alleen is handzeep niet het beste middel.
   In handzeep zitten reinigers die zich kunnen hechten aan het oppervlak van de groente (of het fruitstuk), het zijn er niet veel, maar ze zijn niet heel gezond voor je.
   Goed spoelen (en eventueel een zacht nagelborsteltje gebruiken die je alleen voor je eten gebruikt) is eigenlijk al voldoende!

   1. oh ik heb nog wel zo’n borsteltje liggen! mja dacht handzeep valt mee omdat je t ook voor je handen gebruikt die je ook wel eens in je mond stopt. :P snap dat t niet t beste is maar had t idee net als met je handen wassen, dat je gewoon meer weg kreeg dan alleen met water. =) thnx iig, zal het borsteltje eens op gaan zoeken. :D

   2. What an awesome way to explain this-now I know eervything!

 3. Ik vind het een beetje overdreven heel de heisa, als je naar de markt ga en gewoon vraagt om Belgische komkomers/tomaten/sla te geven en dan goed te wassen is er geen enkel probleem!

 4. Hoi An,

  het ziet er nog steeds leuk uit allemaal. En ja, die komkommers. Ik blijf ze gewoon eten.
  Ik heb trouwens een verrassing voor je. Indirect ook voor Sabine, denk ik. Ik ga natuurlijk niet vertellen wat het is, want dan is het geen verrassing meer, he? Gewoon rustig afwachten…en je nieuwsgierigheid nog even bedwingen.

  Liefs,

  GerJanne

  1. Verrassingen zijn we altijd dol op ^^

 5. Het is nu alweer bekend dat het niet uit de komkommers kwam.. ik vind het erg vreemd dat mensen alleen in een gedeelte van Duitsland er last van hebben. Je zou onderhand gaan denken dat iemand met opzet in de supermarkten even lekker de bacterie over de groenten heenstrooit.

  1. Annebeth says:

   Ik hoorde het ja, raar verhaal!

 6. Keep it coming, wtirres, this is good stuff.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close
© 2011-2022 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close