Cook the Books: Erwtensoep van doperwtjes uit Snelle Klassiekers met een twist

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik vond het koud afgelopen week. Voor mijn gevoel is het pas een week geleden dat het nog dertig graden was buiten en ineens is het herfst. Vind ik niet erg hoor. Heerlijk is het om met een kop warme thee of choco op de bank te zitten. Filmpje kijken, dekentje erbij, genieten! Afgelopen week was dan ook de eerste keer na de zomer dat de verwarming in huis weer aan ging en dat vraagt om (hart)verwarmende recepten. Gelukkig kwam vriendinnetje Brenda om de hoek zeilen met haar allereerste kookboek Snelle Klassiekers met een Twist, en daarin vond ik een recept voor erwtensoep van doperwtjes. Dáár had ik zin in. Een goed gevulde, lekkere warme kom soep. Vandaag deel ik het recept met jullie en geef ik in deze tweede editie van Cook the Books een kijkje in het kookboek.

Snelle klassiekers met een twist

Als je de blog van Brenda al (langer) volgt weet je dat Brenda van de klassieke gerechten en ingrediënten is. Met een bloemkoolteler als vader is bloemkool haar favoriete groente, maar ook typisch Hollandse ingrediënten als witlof, aardappelen en broccoli komen voorbij. Op Brenda Kookt moet je niet zijn als je op zoek bent naar Aziatische recepten of moeilijke recepten met veel ingrediënten. Brenda kenmerkt zich door toegankelijke en bekende gerechten te delen, maar dan wel met een twist. Precies dat wat je in haar eerste kookboek Snelle Klassiekers met een Twist ook tegen zult komen.

Snelle klassiekers met een twist

Snelle klassiekers met een twist

Ik voel me wel verplicht om direct een disclaimer te geven: Snelle Klassiekers met een Twist bevat niet alleen maar Hollandse recepten. In tegendeel zelfs. Je vindt recepten variërend van hutspot tot risotto en van cheesecake tot paëlla terug in dit boek. Allen voorzien van een kleine twist wat ieder recept toch weer uniek maakt. Denk bijvoorbeeld aan gewokte hutspot en risotto uit de oven, jummie! Het fijne van alles: alle gerechten staan binnen een halfuur op tafel, jep zélfs de erwtensoep die ik zometeen met je ga delen. Dit maakt ieder recept geschikt voor doordeweekse dagen zonder dat het saaie maaltijden zijn. Heerlijk toch?

Met Snelle Klassiekers met een Twist heb je een flink kookboek te pakken. Geen dun, softcover verzamelingetje van recepten maar een écht kookboek. Een prachtig debuut voor vriendinnetje Brenda als je het mij vraagt.

Kortom: ben jij fan van niet te moeilijk doen maar wil je wél lekkere, herkenbare maar alles behalve saaie dingen op tafel toveren dan kun jij in Snelle Klassiekers met een Twist zeker je ei kwijt.

Snelle Klassiekers met een Twist is onder andere verkrijgbaar bij Bol.com voor € 25,00.

Erwtensoep met doperwtjes

Voordat ik het boek van Brenda in handen kreeg had ik dus nog nooit erwtensoep gemaakt. Shame on me. Op de een of andere manier durf(de) ik het gewoon niet aan. De oma van Tim maakt de allerlekkerste erwtensoep die er is en ik heb haar al eens naar het recept gevraagd, maar het antwoord dat ik dan altijd krijg is ‘ik doe maar wat’. Ik ben gek op haar snert dus ik ben vastberaden het recept een dezer dagen nog van haar te ontfutselen maar voor die tijd durf ik het nog niet aan met de real deal. 

Erwtensoep met doperwtjes

Gelukkig was daar Brenda met haar snelle erwtensoep, gemaakt van doperwtjes. En kijk, als ik binnen een half uur een pan erwtensoep op tafel kan toveren ben ik blij. Deze erwtensoep van doperwtjes is iets lichter, iets zoeter dan je wellicht gewend bent. Het is geen soep die je met een vork kunt eten maar hij is wel goed gevuld. Bomvol groenten en uiteraard de verplichte rookworst en spekjes. Mocht je net als ik nou net zo’n watje zijn als het aankomt op erwtensoep maken, probeer dan deze variant eens. Ik durf te wedden dat ‘ie in de smaak valt. Dat deed hij bij mij in ieder geval zéker.

No ratings yet

Erwtensoep van doperwtjes

Porties8 kommen

Ingrediënten

 • 1 ui gesnipperd
 • 500 gram doperwten diepvries
 • 2 stengels bleekselderij in blokjes
 • 1,5 liter groentebouillon
 • 3 aardappels geschild, in blokjes
 • 2 winterpenen geschild, in blokjes
 • 1 knolselderij geschild, in blokjes
 • 1 prei in ringen
 • 150 gram spekblokjes
 • 1 rookworst in plakjes
 • peper en zout

Instructies

 • Fruit de ui in een soeppan aan en voeg de doperwten, bleekselderij en de groentebouillon toe. Breng het geheel aan de kook en kook de groenten in 5 minuten gaar. Pureer de soep met een staafmixer.
 • Voeg vervolgens de aardappels, winterpenen, knolselderij en prei aan de soep toe. Breng het geheel nogmaals aan de kook en kook de groenten in 15 minuten gaar.
 • Bak ondertussen de spekblokjes in een droge koekenpan krokant.
 • Voeg zodra de erwtensoep gaar is de krokante spekblokjes en plakjes rookworst toe. Warm het geheel nog even door en breng de soep op smaak met peper en zout.

Notities

Traditionele erwtensoep serveer je het liefst met roggebrood belegd met katenspek. Dat is bij deze snelle variant natuurlijk ook erg lekker!

Join the Conversation

 1. Jonna@Burgertrutjes says:

  Erwtensoep heb ik nog nooit zelf gemaakt, volgens mijn schoonouders is het uren werk. Lang leve de twist van Brenda, want het maken van erwtensoep zelf is nu een stuk makkelijker!

 2. Heerlijk en erg simpel, fijn! Ik zou zelf de aardappels weglaten, ik vind dit niet zo heel lekker in soep. Maar voor de rest echt een top recept!

 3. Lieke says:

  Ja een heerlijk boek is het! We hebben er al drie keer uit gekookt en het is allemaal zo lekker :)

 4. Sylvia Bruijsten says:

  Ik heb gister weer mijn eerste erwtensoep van het herfst-/ winterseizoen op, echt heerlijk. Snap echt niet dat ik het hiervoor echt niet lekker vond. Ik durf eigenlijk zelf nooit erwtensoep te maken, omdat hij gewoon niet tegen de soep van mijn schoonmoeder op kan, maar zo te horen ben ik niet de enige haha. Ik zal me tijdens de winter er inderdaad toch maar een keer aan wagen!

 5. Marlissa says:

  Ja ik ben erg benieuwd naar haar boek! Moet wel een topper zijn:)!

 6. Charlotte says:

  Die erwtensoep ziet er veel te vloeibaar uit. Kan vast geen lepel rechtop in staan. Afgekeurd ;-) Nee geintje – ziet er smakelijk uit, maar ik ga hem niet maken! Ik heb nooit van erwtensoep gehouden. Vond het er onsmakelijk uitzien. Tot een van mijn huisgenoten erwtensoep maakte: een dag van tevoren. Superstevig. Veel spek en worst. Ik mocht niet van tafel voordat ik een klein kommetje geproefd had. Uiteindelijk heb ik twee hele borden leeg gegeten, zo lekker was het! Sindsdien wordt iedere erwtensoep streng beoordeeld naar deze maatstaven… ;-)

 7. Ellen says:

  Net gemaakt met als extra nog een klein beetje gemalen komijnzaad :-) En ipv worst en spek gerookte kip, heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close